Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. košarkaši saznali imena protivnika u kvalifikacijama za SP: Neće biti lako!

kosarkaska reprezentacija bih – armenija 3

U Minhenu je danas održan žrijeb kvalifikacija za SP u košarci, a u “bubnju” se našla i reprezentacija BiH koja je saznala imena protivnika.

Izabranici Duleta Vujoševića našli su se u grupi E zajedno sa Francuskom, Rusijom i Belgijom.

Selekcije koje su zauzele prvo mjesto u pretkvalifikacionim grupama smještene su u grupe B, D, F ili H, dok će drugoplasirani timovi, među kojima je i naša reprezentacija, raspoređeni u grupe A, C, E ili G.

Sreća definitivno nije bila naklonjena bh. košarkašima, jer se radi o jednoj od najjačih grupa u kojoj se nalaze dva bivša šampiona Evrope, Francuska i Rusija.

Za plasman u drugu rundu kvalifikacija bh. tim mora osvojiti jedno od prva tri mjesta. Na otvaranju kvalifikacija 24. novembra ove godine BiH će ugostiti Rusiju, a tri dana kasnije će otputovati na megdan Francuskoj. Potom se kvalifikacije nastavljaju u februaru 2018. godine.

Kosovo, ranije donijetom odlukom, nije moglo biti u grupi G gdje je Srbija.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo igraće se u dva dijela.

U prvom su 32 reprezentacije podijeljene u osam grupa sa po četiri tima. Prolaze u drugu rundu kvalifikacija osiguraće po tri najbolje iz svake grupe. Potom se formiraju nove četiri grupe sa po šest reprezentacija, a svaka od njih sa sobom prenosi bodove iz prve runde. Na Svjetsko prvenstvo će se plasirati po tri prvoplasirane selekcije iz svake od četiri grupe.

Prva runda kvalifikacija igraće se od novembra 2017. do juna 2018. godine, a druga od septembra 2018. do februara 2019. Svjetsko prvenstvo u Kini održaće se od 31. augusta do 15. septembra 2019. godine.

Kvalifikacione grupe

Grupa A: Crna Gora, Slovenija, Španija, Bjelorusija.

Grupa B: Turska, Švedska, Latvija, Ukrajina.

Grupa C: Poljska, Litvanija, Mađarska, Kosovo.

Grupa D: Italija, Holandija, Hrvatska, Rumunija.

Grupa E: BiH, Belgija, Francuska, Rusija.

Grupa F: Češka, Island, Bugarska, Finska.

Grupa G: Njemačka, Srbija, Gruzija, Austrija.

Grupa H: Izrael, Velika Britanija, Grčka, Estonija.