Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za SP

Bh. košarkaši večeras u Mejdanu dočekuju Litvance

bugarska bih kosarka fiba (1)

Litvanija je u ovom meču oslabljena za tri igrača koji su uoči polaska saznali da su zaraženi koronavirusom

Muška seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u tuzlanskom “Mejdanu” protiv Litvanije igrati treći meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Nakon dva odigrana kola obje ekipe su upisale pobjede protiv Češke i Bugarske, pa će večerašnji pobjednik zauzeti prvo mjesto u grupi.

U drugu rundu kvalifikacija plasirat će se tri najbolje reprezentacije iz grupe, ali ono što je bitno je da se u drugu fazu prenose bodovi iz prve, tako da je svaka pobjeda izuzetno važna.

Selektor BiH Vedran Bosnić za večerašnji susret najavio je bespoštednu borbu na parketu.

– Mi se ne možemo opustiti protiv bilo kojeg protivnika u Evropi. Litvanci imaju bogatu historiju i zvučna imena, igraju u dobrim klubovima i jako su kvalitetni. Ali najvažnije je kako mi budemo igrali, koliko ćemo biti agresivni i disciplinovani u napadu i odbrani – izjavio je Bosnić.

Litvanija je u ovom meču oslabljena za tri igrača koji su uoči polaska saznali da su zaraženi koronavirusom. Radi se o Kristupasu Žemaitisu, Gytisu Masiulisu i Dovydasu Giedraitisu, a Košarkaški savez Litvanije radio je užurbano na pronalasku igrača koji bi ih mogli zamijeniti u ovom ciklusu kvalifikacija.

Za tri dana, 27. februara, iste selekcije će odigrati i drugi međusobni susret u grupi, ovoga puta u Vilniusu.

Večerašnji susret na rasporedu je u dvorani “Mejdan” u Tuzli u 20 sati.