Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ima mrtvih

Stižu podaci o prvim žrtvama ruske agresije na Ukrajinu: “Putin je vratio rat u Evropu!”

ukrajina granata

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, govoreći u Bruxellesu, osudila je Vladimira Putina jer je “vratio rat u Evropu”

Poznato je da je sedam osoba poginulo u bombardiranju ruskih snaga, priopćila je ukrajinska policija. Dužnosnici kažu da je u napadu na vojnu jedinicu u Podilsku, izvan Odese, ubijeno šest osoba, a ranjeno sedam.

Nestalo je i devetnaest osoba. Jedna osoba je preminula u gradu Mariupolju, dodaju.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, govoreći u Bruxellesu, osudila je Vladimira Putina jer je “vratio rat u Evropu”.

Najavila je da će paket “masivnih” sankcija biti predložen kasnije.

I Britanija je najavila najjače sankcije do sad.

Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak ujutro rekao da je zaprepašten početkom ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Nakon telefonskog razgovora s Volodimirom Zelenskim, ukrajinskim predsjednikom Johnson je rekao da je zgrožen užasnim događajima u Ukrajini i da su razgovarali o sljedećim koracima.

“Predsjednik (Rusije Vladimir, op.a.) Putin odabrao je put krvoprolića i uništenja pokrećući ovaj ničim izazvan napad na Ukrajinu. Velika Britanija i naši saveznici će odlučno odgovoriti”, istakao je Johnson.

Nakon što je Putin rano u četvrtak najavio, kako je rekao, “specijalnu vojnu operaciju” u Donbasu, zabilježene su eksplozije u nekoliko ukrajinskih pokrajina, uključujući glavni grad Kijev, a tenkovi su navodno prešli granicu iz Bjelorusije.

Britanska vlada sazvala je sastanak na visokom nivou u četvrtak rano ujutro da bi razgovarali o najnovijim dešavanjima.

Johnson i Zelenski razgovarali su o napadima, a britanski premijer je rekao da “Zapad neće stajati po strani dok predsjednik Putin vodi svoju kampanju protiv ukrajinskog naroda”.

Johnson je rekao da se nada da bi “Ukrajina mogla da se odupre i da su Ukrajina i njen narod u mislima svih u Ujedinjenom Kraljevstvu u ovo mračno vrijeme”.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss je rekla:

“Snažno osuđujem užasan, ničim izazvan napad koji je predsjednik Putin pokrenuo na narod Ukrajine.”

Istakla je da su uz Ukrajinu i da će raditi s međunarodnim partnerima da bi odgovorili na užasan čin agresije.

Intervencija je uslijedila nakon što je Putin u ponedjeljak priznao nezavisnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk, obje u istočnoj Ukrajini. Priznanje je izazvalo međunarodnu osudu i najave strožih sankcija Moskvi.

Putin je posljednjih mjeseci grupisao više od 100.000 ruskih vojnika oko Ukrajine, ali je u više navrata negirao da planira invaziju.