Ostali sportovi

Bh. olimpijac od ove sezone u Atletskom klubu Novi Grad

14/03/2017

Bosanskohercegovački olimpijac, atletičar Kemal Mešić od ove sezone nastupat će za najmlađi atletski klub u BiH – Atletski klub Novi Grad Sarajevo u centru “Safet Zajko”.

Kemal Mešić jedan je od najboljih bacača kugle kojeg je Bosna i Hercegovina ikad imala. Bio je učesnik dvije olimpijade, u Londonu 2012. godine, gdje je bio najbolje plasirani olimpijac BiH i u Brazilu 2016. godine, kada je pored uloge olimpijca imao i ulogu trenera. Proglašavan je najboljim atletičarem BiH za 2012. godinu i bio u top tri najbolja sportaša BiH za 2012. godinu, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad Sarajevo.

Mešić se nakon što je završio fakultet u SAD-u, gdje postoje vjerovatno najbolji uslovi u svijetu za treniranje i bavljenje sportom, ipak odlučio vratiti u svoju domovinu BiH i ovdje nastavi trenirati u vremenu kada dolaze njegove najbolje godine za bacanje kugle. Opredijelio se da to bude u AK Novi Grad, u Centru “Safet Zajko” gdje ima uslove za bavljenje atletikom i bacanjem kugle.

Tim povodom načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić prisustvovao je Mešićevom treningu na sportskom terenu u Centru “Safet Zajko”, gdje se pored atletske staze nalaze i dvije pozicije za bacanje kugle, što pruža vrhunske uslove za treninge i takmičenja.

– Mešić je dijete Novog Grada, dijete sa Dobrinje, i pored toga što je imao ponuda za nastup drugih reprezentacija Srbije i Hrvatske, te bio selektor Hrvatske reprezentacije na svjetskom prvenstvu, ipak se odlučio za svoj grad. Vjerujem da će njegov dolazak u AK Novi Grad privući naše dječake, koji će htjeti da se bave bacanjem kugle, ali i drugim atletskim disciplinama – izjavio je načelnik Efendić.

Ovom prilikom Mešić je kazao će raditi na afirmaciji atletike kada su mlađe generacije u pitanju, da se atletika u Sarajevu i širom BiH popravi.

– Nakon razgovora sa općinskim načelnikom Semirom Efendićem i predstavnicima AK Novi Grad, ljudima koji imaju jasnu viziju i ciljeve, odlučio sam se da pređem u ovaj klub da zajedno napravimo rezultate, da još jednu olimpijadu ostvarimo i što više mladih okupimo u Centru “Safet Zajko” – rekao je Mešić, ističući da mu je primarni cilj olimpijada u Tokiju.

Centar “Safet Zajko” jedan je od najljepših sportskih terena u gradu Sarajevu, kojeg je Općina Novi Grad izgradila kako bi sportistima i rekreativcima omogućila najbolje uslove za treniranje i takmičenje, navodi se u saopćenju Press službe Općine Novi Grad.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.