Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kvalifikacije za EURO

Bh. rukometaši pred polazak za Njemačku: S deset igrača i jednim golmanom biće jako teško

rukometna reprezentacija biH (1)

Od okupljanja u Sarajevu 1. novembra bh. rukometaši su nakon obavljenih testiranja i otkrivanja dva pozitivna slučaja COVID-19 uspjeli odraditi tek četiri treninga

Desetkovana koronavirusom rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je otputovala za Njemačku, gdje će u četvrtak protiv domaće selekcije otvoriti kvalifikacije za EURO 2022. Selektor Bilal Šuman, nakon niza problema što s povredama, a mnogo više s koronavirusom, na raspolaganju će imati svega 11 igrača, nakon što Evropska rukometna federacija (EHF) nije udovoljila zahtjevu Rukometnog saveza BiH da se utakmica s Njemačkom, a potom i Austrijom odgodi, javlja Anadolu Agency (AA).

Od okupljanja u Sarajevu 1. novembra bh. rukometaši su nakon obavljenih testiranja i otkrivanja dva pozitivna slučaja COVID-19 uspjeli odraditi tek četiri treninga.

“Manje-više svi znaju u kakvom sastavu putujemo, a to je s 11 igrača. Mislim da se pola nas nismo sreli u životu, ali situacija je takva kakva jeste za sve. Možda za nas malo i nije kao i za druge, jer kako vidimo dosta utakmica je odgođeno i to od dosta reprezentacija koje imaju manje slučajeva zaraze koronom ili izolacija. Dobili su nekakve poštede pa ne igraju. Mi nismo mogli, sada ne bih ulazio u detalje kako i šta. Ima nas to što nas ima”, istakao je najiskusniji bh. rukometaš Nikola Prce uoči polaska za Njemačku.

Naravno, sjajni lijevi bek bh. tima obećao je da će zajedno s preostalih deset saigrača dati sve od sebe, ali je i svjestan da ih čeka “nemoguća misija”.

“Mislim da će biti jako teško. To je jedna Njemačka, a kod nas je pet igrača koji su prvi put tu. Sigurno da ćemo dati sve od sebe da se vratimo, prvo neozlijeđeni i podignute glave, da ne možemo reći da nismo dali sve od sebe koliko nam dopušta trenutna situacija. S deset igrača i jednim golmanom biće jako, jako teško, pogotovo fizički. Ali, šta da radimo tako su nam odredili, moramo igrati”, rekao je Prce.

Bilal Šuman, selektor bh. tima, vidno je razočaran odlukom EHF-a da ne odgodi duele njegovih izabranika s Njemačkom i Austrijom, a što s tiče samih utakmica djeluje da ni sam ne zna šta bi očekivao.

“Imamo odluku Evropske rukometne federacije da moramo igrati bez obzira na sve što se dešavalo oko nas. Imali smo spisak od 35 igrača. Od tih 35 igrača čak 20 nije moglo da bude ovdje. Okupili smo se, ali smo imali pozitivnih i neki igrači su u izolaciji, pa smo na taj način ostali na broju 11 što se tiče igračkog kadra. To je veoma nepovoljno, ali odluka je takva kakva jeste i mi danas putujemo za Njemačku. Vidjećemo kako to izgleda. Šta reći? Možda je najbolje ne komentarisati kako ovo sve izgleda, ali to je to. Iz ove kože ne možemo izaći pa ćemo vidjeti kako će to izgledati. Svjesni smo svi da imamo i nekih novih igrača, koji nikada nisu igrali zajedno na primjer u odbrani. Svjesni smo da mora da bude i nekih rotacija s 11 igrača, ali tako je”, istakao je Šuman.

BiH se u kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će se 2022. godine održati u Mađarskoj i Slovačkoj, nalazi u grupi 2 sa selekcijama Njemačke, Austrije i Estonije. Duel bh. rukometaša protiv “pancera” igraće se u Duesseldorfu u četvrtak s početkom u 16.15 sati, a tri dana kasnije u Bugojnu će ugostiti Austrijance. Na EURO 2022 plasiraće se po dvije prvoplasirane reprezentacije i svake od osam grupa te četiri najbolje trećeplasirane.