Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odlučujući meč

Bh. rukometaši u Austriji traže remi ili trijumf za siguran plasman na Evropsko prvenstvo

rukomet_Euro_BiH0120

Iako je svjestan da ih u Grazu čeka jako težak zadatak kako bi došli do boda ili dva Terzić je optimista i nada se da će BiH još jednom zaigrati na Evropskom prvenstvu

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine drugi plasman na Evropsko prvenstvo u historiji može izboriti remijem ili trijumfom u nedjelju, kada će u posljednjem kolu kvalifikacione Grupe 2 gostovati Austriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon domaćeg poraza (24:26) bh. tima u petom kolu od favorizovane Njemačke, te trijumfa (31:27) Austrije na gostovanju kod Estonije, izabranici Ivice Obrvana pred sobom imaju jasnu situaciju šta moraju uraditi kako bi bili sigurni učesnici EURO 2022 u Mađarskoj i Slovačkoj. Postoji i kombinacija u kojoj se BiH može plasirati na EP sa porazom u Grazu, kao jedna od četiri trećeplasirane reprezentacije u kvalifikacijama, ali u toj opciji zavisi od rezultata u preostalih sedam grupa. Dakle, bod ili pobjeda protiv Austrijanaca su za sada jedina sigurna varijanta.

Mirsad Terzić, kapiten rukometne reprezentacije BiH, smatra da bez obzira što su se dosta potrošili protiv Njemačke, imaju dovoljno vremena da nedjeljni duel s Austrijom dočekaju potpuno spremni.

“Radili smo malo na regeneraciji nakon utakmice s Njemačkom, a popodne nas čeka put za Austriju. Sutra ćemo obaviti trening, više da se malo osvježimo i onda u nedjelju spremno uđemo u utakmicu“, kaže Terzić za AA i nastavlja:

“Uglavnom mislim da imamo dovoljno vremena da u utakmicu uđemo svježi i damo maksimum protiv Austrije, koja je kompletna i izuzetno motivisana. Odigrala je dobru utakmicu u Estoniji. Domaćin je prišao samo jednom na gol ili dva zaostatka, ali više od toga nisu mogli. Austrijanci su u utakmicu ušli serijom 7:1, što najbolje ilustruje da su veoma motivisani.“

Iako je svjestan da ih u Grazu čeka jako težak zadatak kako bi došli do boda ili dva Terzić je optimista i nada se da će BiH još jednom zaigrati na Evropskom prvenstvu.

“Igraju kući, ali opet mislim da se neće naigrati na našu postavljenu zonu u odbrani. Nadam se da nećemo davati poklone, kao protiv Njemačke kada smo par lopti dali bez ikakve potrebe, Očekujem dobru utakmicu koja će ući u neizvjestan finiš, a onda je sve moguće. U tom periodu se rješavaju utakmice. Nadam se da ćemo uspjeti da dođemo do neizvjesne završnice i onda pokažemo koliko smo dobri“, zaključio je Terzić.

Uoči duela sa Austrijancima selektor Ivica Obrvan ne bi trebao imati problema sa povrijeđenim igračima, osim što je, kao i za utakmicu s Nijemcima, upitan desni bek Dejan Malinović.

Utakmica šestog kola Grupe 2 između Austrije i BiH igraće se u nedjelju u Grazu sa početkom u 18 sati.

Poredak u Grupi 2: Njemačka 10 bodova, BiH 4, Austrija 4, Estonija 2.

Na Evropsko prvenstvo, koje će se od 13. do 30. januara 2022. godine održati u Slovačkoj i Mađarskoj, plasirat će se dvije prvoplasirane selekcije iz osam kvalifikacionih grupa i četiri najbolje trećeplasirane.

Ranije su nastup na EURO 2022 osigurali domaćini te Španija i Hrvatska, kao aktuelni šampion i vicešampion Evrope. Kroz kvalifikacije, kolo prije kraja, plasman su ostvarili još: Srbija, Francuska, Njemačka, Rusija, Portugal, Island, Norveška, Bjelorusija, Danska, Sjeverna Makedonija i Švedska.