Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. teniseri danas se okupili u Mađarskoj

amer-delic112

Teniska Davis cup reprezentacija Bosne i Hercegovine danas se okupila u mađarskom Šiofoku u kojem će od 17. do 19. jula protiv domaće selekcije igrati meč 2. kola Druge grupe Euro-afričke zone.

Boje Bosne i Hercegovine će braniti Mirza Bašić (ATP 192.), Tomislav Brkić (ATP 231.), Nerman Fatić (ATP 819.), te Amer Delić (ATP -) koji je prijavljen i kao trener i kao igrač.

Za reprezentaciju Mađarske će igrati Marton Fucsovics (ATP 185), Gabor Borsos (ATP 847.), Levente Godry (ATP 1532) i Mate Valkusz (ATP -).

Po riječima direktora Teniskog saveza Bosne i Hercegovine Senada Hadžimešića, atmosfera u ekipi je odlična, a bh. teniseri s nestrpljenjem priželjkuju meč u kojem će imati ulogu favorita.

– Imamo zaista jako dobru generaciju s mladim igračima koji su željni dokazivanja na najvećoj sceni, a ulazak u prvu grupu bi bio zaista veliki uspjeh bh. tenisa. Bašić je u jako dobroj formi, a danas se vratio u top 200 igrača svijeta. Brkić je u protekla dva mjeseca napredovao oko 50 pozicija i igra jako dobro, kao i Fatić, koji je nedvano nastupio u finalu ITF turnira u Beogradu. Zbog toga s optimizmom ulazimo u meč u kojem idemo na pobjedu – kazao je Hadžimešić.

Bh. tim će u Mađarskoj nastupi oslabljen, baz našeg najboljeg igrača Damira Džumhura (100 ATP).

– Ove godine drugo kolo Davis Cup-a pada u jako nezgodnoj sedmici za Damira s obzirom da je to zadnja sedmica u kojoj se mogu osvojiti bodovi pred prijavu za US Open. Damir je unaprijed obavijestio Savez da će propustiti meč protiv Mađarske jer na Challenger turniru igra za ranking koji bi mu bio dovoljan za direktan ulaz u US Open – kazao je Hadžimešić.

Pobjednik meča Mađarska – BiH će od 18. do 20. septembra 2015. godine igrati finalno kolo Druge grupe Euro-afričke zone protiv bolje ekipe iz meča Luksemburg – Bugarska.