Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija Unicredit banke posjetila CBBiH

centralna banka bih

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić i viceguverner CBBiH Radomir Božić danas su u prostorijama CBBiH primili visoku delegaciju UniCredit grupacije iz Republike Italije, predvođenu Federicom Ghizzonijem, generalnim direktorom UniCredit grupacije, s kojim su još bili Carlo Vivaldi, direktor UniCredit grupacije za poslovanje u Centralnoj i Istočnoj Evropi, Giuseppe Scognamiglio, direktor UniCredit grupacije za saradnju s međunarodnim institucijama.

Pored njih, dio delegacije su sačinjavali direktori UniCreditovih banaka u Bosni i Hercegovini Ivan Vlaho i Dalibor Ćubela.

Predstavnici italijanske bankarske grupacije izrazili su zadovoljstvo rezultatima koje njihove banke postižu u Bosni i Hercegovini, no naglasili su da uvijek postoji prostor za unapređenje suradnje, te će delegacija banke obaviti veći broj sastanaka s predstavnicima privrede i vlasti radi ispitivanja potencijala za daljnju ekspanziju saradnje.

Jedna od tema razgovora je bila i makroekonomsko okruženje u Bosni i Hercegovini, gdje su predstavnici UniCredit banke naglasili da se model monetarne politike pod aranžmanom valutnog odbora pokazao kao izuzetno koristan jer je iz poslovanja eliminiran devizni rizik.

Ipak, guverner je naglasio činjenicu da je i pored visoko ocijenjene stabilnosti sektora u kome je kapitalizacija banaka visokih 17 posto rast kreditiranja izuzetno nizak i da se kreće oko 4 posto.

– To je nedovoljno za neki ozbiljniji investicijski ciklus. Banke drže blizu jednu milijardu eura iznad nivoa obavezne rezerve i bilo bi poželjno da se nađe način da se pokrene investicijski ciklus koji bi rezultirao novim radnim mjestima – rekao je guverner Kozarić, podsjetivši na najlošiji makroekonomski pokazatelj Bosne i Hercegovine – nezaposlenost od 27,5 posto.

Predstavnici UniCredit banke naglasili su da postoji likvidnost na tržištu i postoje institucije koje bi željele investirati, ali neophodna je stabilnost koja treba biti trajna.

Tokom razgovora spomenut je visok nivo nenaplativih kredita (NPL) koji na nivou bankarskog sektora u državi iznosi 14 posto.

– Novi zakon o bankama će omogućiti lakše rješavanje ovog problema, te u bliskoj budućnosti očekujemo smanjenje ovog procenta – naglasio je guverner.

Na kraju razgovora, predstavnici UniCredit grupacije su još jednom naglasili svoju posvećenost tržištu Bosne i Hercegovine i najavili nova ulaganja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.