Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH dobija regionalni rukometni centar

bilal suman

Bosna i Hercegovina, tačnije prijestolnica Sarajevo, uskoro će dobiti regionalni rukometni centar za mlade igrače. Projekt kampa ili akademije osmislili su Bilal Šuman, bh. trener i legenda rukometne reprezentacije BiH, koji radi u danskom Koldingu, i sportski direktor je ekipe Lasse Boesen.

Cilj je da se u Sarajevu okupe najveći rukometni talenti sa prostora bivše Jugoslavije, ali najprije iz BiH.

Lokacija nije još definisana, ali važno je napomenuti da ovaj projekt neće koštati državu nijednu konvertibilnu marku, te da će kamp i akademija za mlade sportiste biti besplatni.

– Projekt nije završen, ali, ako ćemo o detaljima, u planu je da na prvom spratu treba da bude 20 soba i jedan apartman za trenera, te restoran, kao i teretana. A naravno, u sklopu objekta je dvorana, čije će dimenzije biti 24×44 metra sa malim tribinama – kazao je Šuman za Oslobođenje.

Istakao je da će u kamp biti smješteno 40 dječaka.

– U našem kampu bilo bi 20 dječaka starosne dobi do 16 i 20 starosti do 18 godina. Tu bi djeca živjela i imala bi sve adekvatne uslove za život, a tu bi se školovala, tačnije u najbližoj školi. Moram istaći da će za sve polaznike ovaj kamp i akademija biti besplatni. Najveći talenti bi išli u Kolding, jer sa ovim klubom želimo napraviti prvi regionalni rukometni centar za svu djecu iz regiona, ali prije svega iz BiH. Investicija bi, prema prvi procjenama, bila milion maraka. Ljetni period bismo iskoristili da napravimo rukometni kamp u junu gdje će proći 200-300 polaznika – istakao je Šuman.

Zamisao mu je da sličan kamp predloži i Košarkaškom savezu BiH.

– Tako bismo u ljetnom periodu imali oko 500-600 polaznika, što je fenomenalna stvar za napredak bh. sporta – kazao je je nekadašnji bh. reprezentativac.

Nada se da će Kanton Sarajevo i opštinske vlasti imati sluha za ovakav projekt, odnosno da će moći administrativnu papirologiju završiti u što kraćem periodu.