Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bacači olimpijci u Zetri

BiH ima talentovane sportiste, neophodna atletska dvorana (FOTO)

20210213_2_46855996_62483046_Web

Takmičenje se održava u okviru Dvoranskog prvenstva Federacije BiH za mlađe kategorije, a ujedno je posljednja kontrola bh. atletičara za Balkansko prvenstvo koje se naredne sedmice održava u Istanbulu

U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch – Zetra” u Sarajevu u subotu je organizovano seniorsko takmičenje u bacanju kugle “Bacači olimpijci BiH u Zetri”, javlja Anadolu Agency (AA).

Takmičenje se održava u okviru Dvoranskog prvenstva Federacije BiH za mlađe kategorije, a ujedno će poslužiti i kao posljednja kontrola bh. atletičara za Balkansko prvenstvo koje se naredne sedmice održava u Istanbulu.

Elmir Ćerimagić, ispred organizatora takmičenja Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo, ističe kako se danas u Zetri takmiči desetak bacača kugle, među kojima su i najuspješniji sportisti u ovoj kategoriji Mesud Pezer i Kemal Mešić.

“Cilj nam je u ovom teškom periodu održati što je moguće više takmičenja, pridržavajući se svakako svih epidemioloških mjera. Danas u Zetri imamo oko 100 učesnika podijeljenih po kategorijama”, kaže Ćerimagić.

Dodao je kako su se pored bacača kugle BiH, danas okupile i mlade nade bh. atletike koje se takmiče na 60 metara i 60 metara s preponama.

Ćerimagić naglašava kako je primarni cilj današnjeg okupljanja poslati poruku da se moraju poduzeti prvi koraci u pravcu dobijanja atletske dvorane u BiH.

Bacač kugle Kemal Mešić ističe kako je značajno da imaju uslove za trening te kako je veliki korak što se u BiH počinju organizovati dvoranska prvenstva.

“Naravno, ovo je i dobra prilika da provjerimo našu formu pred predstojeće takmičenje”, dodao je Mešić, koji također naglašava potrebu atletske dvorane u BiH.

“To je nešto što je najpotrebnije. Sportska atletska dvorana je potrebna svakoj vrsti sporta, ne samo atletici, od djece do profesionalaca. Dovoljno je samo pogledati koliko atletskih dvorana imaju razvijene zemlje, a to pokazuju i rezultati njihovih sportista”, navodi Mešić.

Na kraju je istakao kako “BiH ima talenata, ali moraju imati adekvatne uslove”.

U dvorani Zetra danas je bio prisutan i Zlatan Saračević, nekadašnji reprezentativac BiH i Jugoslavije u bacanju kugle i čovjek koji je nosio zastavu BiH na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, prvoj olimpijadi na kojoj su nastupili sportisti BiH.

Govoreći o potrebi atletske dvorane u BiH, Saračević za AA ističe kako je BiH u bivšoj Jugoslaviji bila jedna od glavnih atletskih poligona, odnosno zemlja iz koje su dolazili vrhunski atletičari, među kojima je veliki broj nastupao za reprezentaciji.

“Dvorana je bila potrebna prije 50 godina. Mi u ovom trenutku puno kasnimo za ostalim zemljama, posebno zemljama iz okruženja koje su daleko napredovale. Dvorana ne samo da koristi atletici i atletičarima, ona će koristiti i svim ostalim sportistima koji će u zimskom periodu odraditi pripreme i takmičenja”, kaže Saračević te dodaje:

“Mi danas u BiH imamo vrhunske svjetske atletičare, osvajače medalja, olimpijce. Dvorana je potrebna i zbog ove djece koja se takmiče na ovoj hladnoći, jer danas sutra će ona izrasti u vrhunske atletičare koji će predstavljati BiH na svim međunarodnim takmičenjima pa i olimpijskim igrama.”