zenica

BiH u prijateljskom meču bila bolja od nogometašica Sjeverne Makedonije

zenicaaa (1)

BiH se nalazi u grupi E kvalifikacija za SP 2023, zajedno sa selekcijama Danske, Rusije, Azerbejdžana, Malte i Crne Gore

U sklopu priprema za nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. godine, nogometašice Bosne i Hercegovine, u Trening centru Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH u Zenici, savladale su u prijateljskom meču Sjevernu Makedoniju rezultatom 1:0 (0:0).

BiH igračice su bile agilnije tokom cijelog meča, a u prvom poluvremenu, u 23. minuti, imale su i penal koji u gol nije uspjela pretvoriti Ana Bojanić. Njen je šut pogodio desnu stativu makedonskog gola. U 38. minuti zbog ofsajda je poništen i gol koji su postigle nogometašice BiH.

U drugom poluvremenu bh. tim je ponovo bio agilniji, a dobru šansu imala je Minela Gačanica u 77. minuti, ali je gostujuća golmanica Rechi Suarta odbranila njen šut i skrenula loptu u korner. Kada se očekivao kraj susreta, Ena Taslidža je, na asistenciju Elme Husić, umakla odbrani gošći te pogodila za pobjedu bh. nogometašica rezultatom 1:0.

U današnjem susretu bh. selekcija počela je u sastavu: Faković, Kamerić, Selimović, Hrelja, Bojanić, Milinković, Koprena, Krajšumović, Haračić, Gačanica. U drugom su poluvremenu priliku dobile još Husić, Muratović, Mujkić, Taslidža i Zukić.

BiH se nalazi u grupi E kvalifikacija za SP 2023, zajedno sa selekcijama Danske, Rusije, Azerbejdžana, Malte i Crne Gore. Prvi susret na programu je već 17. septembra, kada će bh. nogometašice na istom terenu u Zenici ugostiti Crnu Goru.

U septembru će izabranice selektorke Samire Hurem odigrati i gostujući meč protiv Malte,a taj je susret na programu 21. septembra.

Raspored ostalih utakmica bh. tima: Danska – BiH (21.10.), BiH – Rusija (26.10.), BiH – Danska (25.11.), BiH – Malta (30.11.), BiH – Azerbejdžan (7.4. 2022.), Crna Gora – BiH (12.04.2022.), Rusija – BiH (2.9.2022.) i Azerbejdžan – BiH (6.9.2022.).