Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fernando alonso

Bivšem svjetskom prvaku F1 nakon nesreće operisana gornja vilica

Nova sezona SP-a u Formulu 1 započet će utrkom za Veliku nagradu Bahraina 28. marta, a na istoj će stazi sredinom sljedećeg mjeseca biti održane i predsezonske testne vožnje

Bivši dvostruki svjetski prvak F1 Fernando Alonso morao je na operaciju gornje čeljusti, nakon što je doživio biciklističku nesreću, ali se očekuje da će se oporaviti do početka nove sezone Svjetskog prvenstva u Formuli 1, saopćili su u petak iz njegove ekipe.

Ekipa Alpine (bivši Renault) objavila je da su ljekari “otkrili frakturu u gornjoj vilici i izveli uspješnu korektivnu operaciju”, te da će 39-godišnji španski vozač ostati u bolnici još dva dana na posmatranju.

“Nakon dva dana potpunog odmora bit će sposoban postpuno nastaviti s treningom. Očekujemo da će biti potpuno spreman za pripreme uoči sezone”, stoji u saopćenju iz Alpinea, u kojem nije navedeno kako je došlo do nesreće u kojoj je Alonso ozlijeđen.

Italijanska Gazzeetta dello Sport navodi da je na Alonsa naletio automobil prilikom vožnje biciklom u blizini Lugana u Švicarskoj, gdje je Španac odvezen u lokalnu bolnicu.

Alonso je oba naslova svjetskog prvaka osvojio za upravljačem Renaulta (2005. i 2006.), a u istoj se ekipi, samo s promijenjenim imenom, vraća u svijet formule 1 iz kojeg je izbivao dvije godine, okušavajući se u drugim vidovima automobilističkog sporta, kao što su nastupi na kultnoj utrci Indianapolis 500 i na Reliju Dakar.

Nova sezona SP-a u Formulu 1 započet će utrkom za Veliku nagradu Bahraina 28. marta, a na istoj će stazi sredinom sljedećeg mjeseca biti održane i predsezonske testne vožnje.