Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zagreb

Popuštanje epidemioloških mjera u Hrvatskoj od 15. do 28. februara

zagreb hrvatska

Kad bi se sve epidemiološke mjere odjednom popustile, vrlo brzo bi ponovno došli na velik broj novooboljelih, kazao je epidemiolog Bernar Kaić komentirajući selektivno i postupno popuštanje mjera koje stupa na snagu u Hrvatskoj u ponedjeljak

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske na redovnoj konferenciji za medije najavio je popuštanje epidemioloških mjera koje će stupiti na snagu od ponedjeljka, 15. februara i trajat će naredne dvije sedmice, a koje će se odnositi na dio djelatnosti ugostiteljskih objekata, teretana, kasino klubova, škola stranih jezika te dječjih igraonica, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas, 354. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, testirano je 1,25 miliona osoba. Do jučer su utrošene 112.744 doze vakcina i cijepljeno 64.755 osoba, s tim da je za 47.969 osoba cijepljenje završeno jer su primili dvije doze cjepiva.

Član Štaba, epidemiolog Bernard Kaić kazao je kako je broj novootkrivenih slučajeva i dalje u padu na sedmičnom nivou, s tim da je 14-dnevna incidencija u Hrvatskoj 135 na 100.000 stanovnika, čime je Hrvatska u Evropskoj uniji na petom mjestu, s tim da je u EU-u prosjek dvosedmične incidencije 350 na 100.000 stanovnika.

Zaprimljene su 732 prijave nuspojava cijepljenja, od toga 712 na Pfizerovo cjepivo i 20 na cjepivo Moderne.

Broj nuspojava odgovara udjelu korištenog cjepiva, s tim da AstraZenecino cjepivo za sada nema ni jednu zabilježenu nuspojavu, s obzirom na to da je cijepljenje počelo nedavno, u utorak i srijedu, kazao je Kaić.

Zabilježena 21 alergija uz primjenu adrenalina

Od ozbiljnijih nuspojava, zabilježena je 21 alergija od koje su tri zahtijevale primjenu adrenalina.

„Kad bi se sve epidemiološke mjere odjednom popustile, vrlo brzo bi ponovno došli na velik broj novooboljelih. Cilj mjera je izbjeći kontakt osoba koje nužno ne moraju biti u kontaktu, kao što su osobe i istog kućanstva”, kazao je Kaić, komentirajući selektivno i postupno popuštanje mjera koje stupa na snagu u ponedjeljak.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako, unatoč silaznom trendu, epidemija nije gotova te kako se tok krivulje može lako promijeniti. Upozorio je kako je od 82 jučer hospitaliziranih, njih 13 stavljeno na respirator te kako su njihove prognoze upitne.

„Nemojmo dopustiti da pojedini slučajevi prekorednog cijepljenja, posebno ako je riječ o mlađim osobama bez komorbiditeta, zasjene sve dobro što smo učinili tijekom ove epidemije”, poručio je Beroš referirajući se na ovakve i slične pojedinačne slučajeve koji su objavljeni u hrvatskim medijima.

Beroš je izvijestio kako je poslao zahtjev Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) da se propiše protokol postupanja s malim količinama cjepiva koje preostanu u bočicama nakon cijepljenja svih naručenih pacijenata.

Šef Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske i ministar unutarnjih Davor Božinović najavio je kako će od ponedjeljka, 15. februara, promijenjene epidemiološke mjere trajati do 28. februara, do zadnjeg dana u mjesecu.

Hrvatska među po incidenciji među tri najbolje države u EU-u

Božinović je ocijenio kako je Hrvatska po prošlosedmičnoj incidenciji među tri najbolje zemlje EU-a, kako ima najmanje stroge mjere među državama u Evropskoj uniji te unatoč tome komparativno ponajbolje brojeve.

Popuštanje mjera odnosit će se na objekte za isporuku hrane, pića i slastica i ugostiteljske objekte, s tim da se osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati ili ulaziti u objekt, moraju održavati razmak od dva metra uz korištenje medicinskih maski. Ne smije se puštati glazba kako bi se ljude motiviralo na okupljanje, terase ugostiteljskih objekata moraju biti ograđene, stolovi i stolice ne smiju se koristiti, a na objektima mora biti istaknuta zabrana ulaska.

Teretane i fitness centri moraju ograniči broj korisnika na jednu osobu na 20 metara kvadratnih, uz adekvatnu ventilaciju i provjetravanje. Sprave i pribor nakon svake upotrebe treba dezinficirati. Propisana je upotreba vlastitih ručnika, držanje razmaka od 4 metra, zabranjeno je korištenje svlačionica i tuševa, potrebno je voditi popise, koristiti maske pri dolasku i odlasku i prostora.

Škole stranih jezika moraju ograničiti broj polaznika po grupama uz razmaka od dva metra, propisano je korištenje maski za lice, polaznicima treba mjeriti temperaturu prije ulaska u prostor. Dječje igraonice i radionice moraju osigurati da je prisutan jedan korisnik na sedam metara kvadratnih. Obavezno je nošenje maski i osiguravanje dezinfekcije sprava, mjerenje temperature.

Za automat klubove, kasina i mjesta za klađenje vrijede epidemiološke mjere kao i za trgovine, potrebno je ograničiti broj osoba koje ulaze, korisnici trebaju nositi maske i držati razmak, osoblje također mora koristiti maske i biti odvojeno pleksiglasom. Automat klubovi i kasini moraju osigurati da je jedan korisnik na sedam metara kvadratnih.

U posljednja 24 sata zabilježen je 371 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te 19 preminulih. Od pojave koronavirusa u Hrvatskoj 5.282 osobe su preminule.