Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka MOK-a

Bjeloruski treneri morali napustiti olimpijsko selo zbog slučaja Timanovskaja

E8CwG10VEAEhoHs

MOK je preduzeo mjere danas “u interesu dobrobiti sportista … Bjelorusije koji su još u Tokiju”, navodi se u saopćenju na Twitteru,

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) oduzeo je akreditacije dvojici bjeloruskih trenera zbog njihovog navodnog pokušaja da primoraju sprinterku Kristinu Timanovskaju da se vrati kući u Bjelorusiju s Olimpijskih igara u Tokiju.

MOK je preduzeo mjere danas “u interesu dobrobiti sportista … Bjelorusije koji su još u Tokiju”, navodi se u saopćenju na Twitteru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

MOK je naveo da je od dva trenera, identifikovanih kao Artur Šimak i Jurij Majsevič, zatraženo da odmah napuste Olimpijsko selo i “da su to učinili”.

Formirana je disciplinska komisija MOK -a kako bi se razjasnile okolnosti ovog slučaja i uloge koje su igrali Šimak i Majsevič, saopćeno je iz Komiteta.

Navodi se da će im biti pružena prilika da se čuje njihov stav.

MOK je prije dva dana pokrenuo disciplinski postupak protiv Šumaka i Mojseviča.

Timanovskaja (24), koja se sada nalazi u Varšavi, rekla je da je odbila nalog svojih trenera da se vrati u domovinu, plašeći se osvete za izjave koje je dala na društvenim mrežama u kojima kritikuje njihove odluke.

Ona je doputovala u Varšavu 4. augusta pod poljskom diplomatskom zaštitom.

U četvrtak pridružio joj se suprug Arsen Zdanevič, koji je došao preko Ukrajine.

Poljska im je odobrila humanitarne vize i obavezala se da će osigurati njihovu sigurnost.