Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ROGER FEDERER

Bliži se kraj, najveći svih vremena uskoro ide u penziju

roger waw (1)

Blizanke Myla i Charlene rođene su 2009. godine, a blizanci Leo i Lenny na svijet su stigli 2014. godine

U profesionalnom je tenisu od 1998. godine, do sada je osvojio 102 turnira i 20 Grand Slamova, ima zlatnu i srebrnu olimpijsku medalju… Roger Federer (38) definitivno je jedan od najvećih, za mnoge i najveći teniser svih vremena. No, godine su neumoljive, kraj jedne veličanstvene karijere sve je bliže.

Posljednjih je nekoliko godina Roger Federer pažljivo birao turnire na kojima je nastupao, u pravili su to bili oni najjači – Grand Slamovi i oni za Masters 1000 serije. Baš je to najveći razlog zašto je Švicarac i u veteranskim godinama u samom vrhu. Pametno je “dozirao” nastupe, uzimao dovoljno duge pauze za odmor i pripremu, a to se osjetilo i na njegovim rezultatima jer je u posljednje tri sezone dvaput osvajao Australian Open (2017. i 2018.) te jednom Wimbledon (2017.).

Cijelu mu je karijeru obilježio Wimbledon, u Londonu je neuništivi švicarski teniser slavio osam puta, od toga pet godina u nizu (od 2003. do 2007.). Zato je Roger Federer pažljivo birao riječi u trenucima kad je najavljivao konačni kraj i odlazak u tenisku penziju.

“Odlučio sam kako ću sljedeće sezone sigurno igrati do Wimbledona”, započeo je Roger Federer, a već je i sama ta najava uzdrmala svijet tenisa.

Svi su očekivali kako će popularni FedEx objaviti kako se nakon Londona 2020. godine oprašta.

“Ne znam… Trenutno razmišljam o tome hoću li ili neću nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine”, otkrio je Federer i dodao:

“O tome sam već razgovarao s ljudima iz mog tima, pitao sam ih za mišljenje. Razgovarao sam i sa suprugom Mirkom. Konačnu ću odluku donijeti za nekoliko sedmica.”

Na pitanje znači li to da nakon Wimbledona odlazi u više nego zasluženu penziju Roger Federer nije dao konkretan odgovor.

“Znate da mi je već neko vrijeme važno da imam dovoljno vremena za porodicu. S godinama se mijenjaju prioriteti, a ja sam do sada uspješno balansirao između tenisa i porodice”, kazao je Roger Federer koji s Mirkom ima četvero djece.

Blizanke Myla i Charlene rođene su 2009. godine, a blizanci Leo i Lenny na svijet su stigli 2014. godine.

Za kraj je Švicarac otkrio planove za sljedeću sezonu…

“Odigrat ću još nekoliko mečeva u Južnoj Americi, a onda idem na odmor. Pripreme za novu sezonu započet ću sedam dana kasnije nego inače, 11. decembra. Ne moram biti 100 posto spreman za ATP Kup (3. januar 2020.), moj je prvi cilj u sljedećoj godini Australian Open”, zaključio je Roger Federer.


Top ponudu za današnje utakmice pronaći ćete na sajtu Meridiana, a osim standardne ponude na ove mečeve, tu su i bonus kvote, koje vas čekaju već nakon trećeg odigranog para. Na Meridianovom sajtu depozit bez dodatnih troškova, između ostaloga, možete da uplatite Mastercard ili Maestro karticom, a na prvu uplatu dobićete 20% bonusa.