Ostali sportovi

Belmin Sinanbegović

Bosanski Finac u dresu Zmajeva

07/05/2021

Njegova sportska priča počela je 2009. godine kada je kao petogodišnji dječak počeo trenirati hokej u TPS iz grada Turku, jednog od najboljih hokejaških klubova u Finskoj. Sa svojim timom ostvario je odlične rezultate i bio je pozivan u reprezentativne kampove finske reprezentacije

Sedamnaestogodišnji Belmin Sinanbegović novi je U-18 član hokejaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Mladi sportista je ovih dana od Hokejaškog saveza Bosne i Hercegovine dobio poziv da modri finski dres zamijeni plavim dresom naših Zmajeva.

Sinanbegović je ponudu objeručke prihvatio i već se nalazi na pripremama naše omladinske selekcije. Talentovani hokejaš se uvijek nadao da će jednog dana dobiti poziv da zaigra za reprezentaciju BiH, a svoju radost nije krio ni u izjavi za agenciju BHDINFODESK iz Birminghama.

– Ponosan sam što sam dobio šansu da pokažem šta znam i koliko mogu, spreman sam je iskoristiti, odigrati kvalitetno i trasirati put ka mom konačnom cilju, a to je da obučem dres A-reprezentacije Bosne i Hercegovine. Hvala ljudima iz Hokejaškog saveza BiH koji odlično skautiraju bh. talente u dijaspori – kazao je Sinanbegović.

Njegova sportska priča počela je 2009. godine kada je kao petogodišnji dječak počeo trenirati hokej u TPS iz grada Turku, jednog od najboljih hokejaških klubova u Finskoj. Sa svojim timom ostvario je odlične rezultate i bio je pozivan u reprezentativne kampove finske reprezentacije.

Hokej je sport s puno odricanja i poznato je da je jedan od najskupljih sportova za treniranje u Finskoj. Belmin je imao veliku podršku roditelja, oca Ernada porijeklom Prijedora i majke Emine porijeklom iz Sarajeva, koji su ga od malih nogu usmjeravali prema ovom sportu. Da je sport njegova budućnost govori činjenica da je završio i sportsku školu koju pohađaju talentovani mladi sportisti u ovoj skandinavskoj zemlji.

U Finskoj živi oko 3.000 bh. građana i prava je rijetkost da se neko od bosanske djece odluči trenirati hokej. Vijest da je Sinanbegović dobio poziv u hokejašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine je prijatno iznenađenje za bh. građane u Finskoj i nakon košarkaša Emira Sulejmanovića, mladi hokejaš je drugi sportista bh. korijena iz Finske koji je obukao dres najdražih boja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.