Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BosnaGym, najtrofejniji bh. klub u ritmičkoj gimnastici: Sve podređeno pojmu lijepog

bosnagym trening1

“Ritmička gimnastika je sport gdje je sve podređeno pojmu lijepo: tijelo, pokret, muzika, triko…”, vodilja je Aide Hadžić, sportskog direktora i glavnog trenera u klubu ritmičke gimnastike “BosnaGym” iz Sarajeva.

“Kroz ovaj sport djevojke ispoljavaju svoje duhovno stanje uz pomoć rekvizita i kostima”, kaže nam Aida.

Ritmička gimnastika u okviru USD Bosna egzistira od 1979. godine. Do tada je djelovala u okviru DTV Partizan. Od te godine ritmička gimnastika je djelovala u okviru Gimnastičkog kluba, a od 1997. kao samostalan klub. Brojne su nagrade i priznanja koje su osvojile članice ovog kluba. Kako se trenutno radi, nije teško predvidjeti da će i u budućnosti najznačajnija priznanja pristizati u prostorije kluba.

Klub ritmičke gimnastike BosnaGym

“Radimo po svjetskim normama, a u našim treninzima uključeni su i profesionalni treneri baleta. Treniramo svaki dan po dva sata. Naš cilj je da sa najmlađim kategorijama krenemo sa kvalitetnim i kontinuiranim radom, tako da u starijim selekcijama ostvarujemo konstantno odlične rezultate”, ističe Aida.

Na posljednjem državnom prvenstvu članice “BosnaGym” bile su ubjedljivo najuspješnije u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

“Ponosni smo jer imamo zastupljene sve selekcije. Svaki dan treniramo kao da ćemo sutra nastupiti na Svjetskom prvenstvu”, govori Aida, koja je svojevremeno trenirala i nastupala sa najbolji gimnastičarkama svijeta.

“Zanimljivo je da su naše takmičarke na Olimpijadi mladih 1998. godine u Moskvi zajedno trenirale i takmičile se sa sadašnjom suprugom Vladimira Putina, Alinom Kabaevom, koja je osvajala zlatne medalje na svim velikim takmičenjima”, ističe Aida.

Klub ritmičke gimnastike BosnaGym

Njena kćerka je u ovom sportu doslovno od rođenja. Amila Hadžić još kao beba bila je u naručju velikih zvijezda ovog sporta, a imala je i uspješnu karijeru. Danas se polako okreće poslu trenera, te u klubu radi sa najmlađim takmičarkama.

“Ovim sportom djevojčice se mogu početi baviti čim prohodaju. Nakon nekoliko treninga većina njih zavoli ovaj sport i ne žele propustiti niti jedan trening”, kaže Amila.

Na treninzima “BosnaGyma” angažirana je i Svea Thalia Ćatić, baletni pedagogo i balerina. Ovaj segment treninga veoma je važan zbog umjetničkog dojma mladih gimnastičarki.

Klub ritmičke gimnastike BosnaGym

“Sa djevojkama držim ballet class kao sa balerinama, učimo i o modernom plesu, salsi, tangu… Sve ono što će im pomoći da što više poprave umjetnički dojam. U ritmičkoj gimnastici veoma su važni pokreti ruke, glave, kao i snaga”, kaže Svea Thalia.

U BiH postoji 15-tak klubova, a u našoj zemlji održava se i veliki broj međunarodnih turnira, što je sjajna prilika da gimnastičarke stiču neophodno iskustvo. Klub “BosnaGym” 9. aprila će organizovati Međunarodni turnir “Suada Dilberović”.

“Svoj dolazak već su potvrdili klubovi iz Bugarske i Izraela, a očekujemo i klubove iz regije, tako da nas očekuje izuzetno jak i kvalitetan turnir”, kaže Aida.

Klub ritmičke gimnastike BosnaGym

Dodajmo i da članica ovog kluba Adisa Bijelić trenutno u Bugarskoj, gdje se priprema za nastup na izuzetno jakom Grand prix turniru u Moskvi.

Ona je samo jedan u nizu primjera kako uspješno radi ovaj klub, a prema najavama tu ne namjeravaju stati. Usprkos svim nedaćama sa kojima se susreću klubovi u BiH, U “BosnaGymu” uvjereni su da će u budućnosti iznjedriti još veliki broj uspješnih takmičarki i prvenstveno kvalitetnih osoba.

Državno prvenstvo BiH u ritmičkoj gimnastici

Rezultati kluba BosnaGym

Seniorke:

1. Belma Popovčević – višeboj, te sva četiri rekvizita

Juniorke:

1. Adisa Bjelić – višeboj, te rekviziti: obruč, čunjevi, traka; 3. mjesto lopta

3. Adna Osmanagić – vijača

Kadetkinje:

2. Sara Ažman – višeboj; 1. mjesto rekviziti: vijača, obruč, čunjevi; 3. mjesto lopta

3. Melika Kulaglić – višeboj; 2. mjesto rekviziti: vijača, lopta; 3. mjesto čunjevi

3. Emina Huko – 2. mjesto rekvizit: lopta, 3. mjesto obruč