Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosnić: Rusija i BiH su favoriti, ali mi nemamo šta izgubiti u kvalfikacijama

vedran bosnic

Košarkaška reprezentacija Švedske koja će nastupiti u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo 2017. godine u grupi s Rusijom i BiH se priprema za nadolazeće izazove.

Švedska nema veliku košarkašku tradiciju, ali zdravo ulaganje u sport donijelo je napredak u velikom broju sportova u toj zemlji, pa tako i u košarci. Selekcija koju s klupe predvodi bosanskohercegovački strateg Vedran Bosnić, nekadašnji reprezentativac BiH, sigurno neće biti lagan protivnik u kvalifikacijama.

Bosnić će na raspolaganju imati dosta mladih švedskih igrača od kojih se očekuje da tek u narednim godinama dostignu igračku zrelost. Jedini švedski košarkaš koji trenutno natupa u NBA ligi Jonas Jerebko, igrač slavnih Boston Celticsa, neće igrati za nacionalni tim ovog ljeta, a učešće u kvalifikacijama otkazali su i član Barcelone Marcus Eriksson, te košarkaš Real Madrida Jeffery Taylor.

Bh. strateg očekuje teške kvalifikacije, ali ističe da će Švedska pokušati doći do pobjede u svakom meču, te da je najbitnije da se formira okosnica švedske selekcije koja će u bliskoj budućnosti imati šansu da ostvari dobre rezultate na međunarodnoj sceni.

– Fali nam dosta iskusnih igrača koji bi nam mogli pomoći u ovom kvalifikacijama, ali tu je jedna veoma mlada i talentovana ekipa s kojom sam počeo raditi prije dvije godine. Imamo radnu ekipu, igrači treniraju maksimalno. Imamo dosta talentovanih igrača koji će u budućnosti postati dobri košarkaši, a to je za nas u ovom trenutku najvažnije – rekao je Bosnić u izjavi za Fenu.

Selektor Švedske naglašava da su selekcije Rusije i Bosne i Hercegovine veliki favoriti, ali da njegov tim u svakom slučaju ne može mnogo izgubiti, a može mnogo dobiti od ovih kvalifikacija.

– Znamo kakve igrače ima Rusija, a za BiH će igrati NBA igrači Mirza Teletović i Jusuf Nurkić. Mi ćemo pokušati dobiti svaku utakmicu. Da li ćemo uspjeti uznenaditi protivnike i ostvariti dobar rezultat teško je reći, ali najbitnije je da mladi igrači Švedske stasaju i da stvorimo tim koji će moći nešto uraditi u budućnosti – rekao je Bosnić.

Osvrnuo se na selekciju BiH koja je u proteklom periodu odigrala nekoliko pripremnih utakmica, te zaključio da je još uvijek rano govoriti o snazi te reprezentacije, jer su se pripremama tek priključili najbolji igrači Teletović i Nurkić.

– BiH također ima dosta mlad tim s mnogo talentovanih igrača. Kvalitetni su i sigurno je da će kada trener Mulaomerović posloži sve kockice biti težak protivnik. Trenutno nisam fokusiran na njihove utakmice, cilj mi je da odradim najbolji mogući posao sa Švedskom. O BiH i Rusiji ćemo razmišljati u završnom dijelu priprema – objasnio je bivši košarkaš.

Švedska je u pripremnom periodu odigrala po dvije utakmice protiv Danske i Belgije. Dance su oba puta savladali, a protiv Belgije su imali polovičan uspjeh.

Rusija je košarkaška velesila i sigurno je da ima najveće šanse za osvajanje prvog mjesta u grupi C, a BiH i Švedska će se najvjerovatnije boriti za drugo mjesto u grupi i mogućnost da budu jedna od najbolje četiri drugoplasirane selekcije, te da na taj način izbore nastup na završnici prvenstva Evrope.

Švedska će igrati prvu utakmicu kvalifikacija za evropsko prvenstvo 3. septembra u Sarajevu protiv selekcije Bosne i Hercegovine.

Evropsko prvenstvo će biti održano u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj, a finalnu fazu takmičenja ugostit će Turska, odnosno istanbulske dvorane ”Abdi Ipekci Arena” i ”Sinan Erdem Arena”.