Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NBA

Boston Celticsi još uvijek nemaju poraz u doigravanju, opet su savladali aktuelne šampione

boston

Toronto je imao 12 poena prednosti u trećoj četvrtini, ali je promašio 23 od posljednjih 28 šuteva

Nakon što su u prvoj utakmici rutinski razbili Toronto Raptorse, Boston Celticsi u tijesnoj su završnici druge utakmice došli i do druge pobjede nad braniteljima naslova NBA prvaka u polufinalu Istoka.

Boston je slavio 102:99 ponajviše zahvaljujući Jaysonu Tatumu, koji je zabio 34 koša, ali pravi je junak bio Marcus Smart. On je zabio pet trica u razmaku od tri minute u posljednjoj četvrtini na putu do 19 poena, a u zadnjoj minuti je zaustavio ključni napad Raptorsa izbivši loptu iz ruku Pascala Siakama.

Tatum je postao prvi igrač u historiji Celticsa koji je prije 24. rođendana spojio tri utakmice u doigravanju na kojima je zabio 30 ili više poena.

Toronto je imao 12 poena prednosti u trećoj četvrtini, ali je promašio 23 od posljednjih 28 šuteva. Celticsi su tako savladali Kanađane drugi put u doigravanju, treći put od dolaska NBA lige u Orlando i peti put u šest utakmica ove sezone.

Prvi strijelac Raptorsa bio je OG Anunoby s 20 koševa, Fred VanVleet ubacio je 19, a Siakam i Serge Ibaka po 17.

Nakon utakmice trener Toronta Nick Nurse žalio se na suđenje.

“Frustrira to što je Tatum ispucao 14 slobodnih bacanja, skoro kao cijela naša ekipa (19). Mislim da smo odradili dosta dobar posao na njemu, a oni su mu često davali loptu i stvarali mu prostor. Dobro bi nam došlo malo pomoći, ali večeras su se dobro brinuli za njega”, rekao je Nurse, misleći na suce u zadnjoj rečenici.

Tim je riječima vjerovatno pokušao stvoriti pritisak na sudije da u nastavku serije imaju ujednačeniji kriterij jer su Raptorsi sad u teškoj situaciji, iako ne treba zaboraviti da su prošle sezone gubili 2:0 i bili na pragu poraza u trećoj utakmici pa su ipak preokrenuli seriju protiv Milwaukeeja u finalu Istoka i naposljetku osvojili prvi NBA naslov.

nba