Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brian Joket novi selektor hokejaške reprezentacije Bosne i Hercegovine

Brian_Joket_hsbIh

Kanađanin Brian Joket novi je selektor hokejaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Joket će “Ledene zmajeve“ predvoditi na predstojećim mečevima za svjetsko prvenstvo.

Joket je hokejaški ekspert s višedecenijskim iskustvom koji je svojedobno, sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, nosio dres Hokejaškog kluba Bosna iz Sarajeva.

Nakon angažmana u Kanadi, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, te karijere u NHL-u, Joket se vraća u prijestolnicu Bosne i Hercegovine kako bi preuzeo naš nacionalni tim, saopćeno je iz Hokejaškog saveza BiH.

– Hokejaški savez Bosne i Hercegovine mi je ponudio mogućnost da se pridružim projektu i zbog toga sam odlučio opet doći u vašu zemlju. Posljednji put sam kao profesionalni sportaš boravio u Sarajevu 1986. godine. Vraćao sam se u grad za Božić 1990. i 2010. kada je HK Bosna slavila 30 godina postojanja. Iako se grad promijenio, sve ove godine moji se prijatelji nisu promijenili – rekao je Joket.

Kanađanin se prisjetio vremena provedenog u našoj zemlji, dok je nosio dres HK Bosna.

– Bilo je to lijepo vrijeme, u godinama koje su uslijedile nakon olimpijskih igara u Sarajevu. Bilo je posebno, dvorana je stalno bila puna publike i taj entuzijazam se prenio i na našu prvu sezonu u prvoj ligi. Za mene je to bilo jako uzbudljivo, bio sam mlad i gladan uspjeha. Želio sam se dokazati i nadam se da sam uspio – prisjetio se Joket.

Bosna mu je bila odskočna daska, a nakon sezone provedene u Sarajevu otišao je u Njemačku i Englesku, a nakon toga dugo radio u NHL-u i to u poslovnom sektoru Ottawa Senatorsa.

– U Sarajevu sam imao jako dobrog trenera, Jaroslava Jandaureka, koji je ovdje imao veliki utjecaj. Naučio sam kako se fokusirati i koliko je važno da dam 120 posto svojih mogućnosti svaki put kada sam na ledu. To me je guralo da budem najbolji što mogu. Ovdje sam igrao samo jednu godinu, a imao sam sreće da budem najbolji strijelac lige. Mislim da taj rekord stoji i danas – dodao je Joket.

Ističe da je važno da Hokejaški savez BiH ima plan i priliku da se opet takmiči u Trećoj diviziji.

– To je velika stvar i javnost to mora podržati. Igrači moraju biti ponosni što nose dres reprezentacije svoje zemlje. Nadam se da ćemo imati uspješnu kampanju – zaključio je Joket.

Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine bit će domaćin kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo III divizije od 24. do 28. februara 2018. godine.