zenica

Čelik domaćin 5. dječijeg ragbi festivala za mlade iz regije

Foto: Fena

Ataše za kulturu i sport Ambasade Francuske u BiH Sylvain Rigollet istakao je kako je ragbi veoma značajan sport u njegovoj zemlji, koja je ove godine domaćin i Svjetskog prvenstva u ragbiju

U organizaciji Ragbi kluba Čelik, na Stadionu “Kamberovića polje” u Zenici, danas se održava 5. dječiji ragbi festival, na kojem sudjeluje više od 400 djece uzrasta od osam do 18 godina iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Učesnike su pozdravili premijerka Vlade Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly, koji su svima zaželjeli puno uspjeha u današnjem natjecanju.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Draženka Subašić podvukla je kako Vlada ZDK podržava ovakve projekte, koji imaju za cilj razvoj omladinskog sporta.

-Danas nam je posebno zadovoljstvo što se, evo već peti Kids rugby fest održava u Zenici, koja je i prijestolnica ragbi sporta u BiH. Drago nam je što nas je, ipak, i vrijeme poslužilo te se nadamo da će se naši gosti osjećati ugodno u našem gradu – kazala je Subašić, koja je izrazila nadu da će ovi mladi ljudi ponovo doći u Zenicu.

Reilly je istakao kako je došao da s domaćinima proslavi 51. rođendan RK Čelik, ali i “uspjeh tog kluba u širenju interesa za ovaj britanski sport”, ali, dodao je, “još važnije, zbog njihovog rada sa djecom i zbližavanja sa zajednicom te brisanjem navodnih razlika među nama”.

-U sportu smo svi jednaki, a RK Čelik i ovaj grad imaju tradiciju na koju mogu biti ponosni. Sretan rođendan Klubu i čestitke Gradu Zenica – poručio je Reilly.

Ataše za kulturu i sport Ambasade Francuske u BiH Sylvain Rigollet istakao je kako je ragbi veoma značajan sport u njegovoj zemlji, koja je ove godine domaćin i Svjetskog prvenstva u ragbiju.

-Zato nam je značajno da smo danas ovdje, a ujedno je lijepo vidjeti i veliki broj djece koja se danas takmiče u ovom sportu. S obzirom da je ragbi veoma značajan sport u Francuskoj i u Zenici, veoma nam je značajno da i na ovaj način povežemo Francusku i BiH – istakao je ataše Rigollet, koji je prošle godine prisustvovao i obilježavanju velikog jubileja RK Čelik, 50. godišnjice rada tog kluba.

Predsjednik Upravnog odbora RK Čelik Mirza Oruč istakao je kako je ovo jedan sjajan događaj, a dokaz opravdanosti ovog turnira je i broj učesnika, koji se povećava iz godine u godinu te da opravdavaju i očekivanja samih učesnika.

-Očekujemo, prije svega, da imamo dobro vrijeme, da svi uživaju, da se nadmeću u fer i korektnoj igri i da razmijene iskustva sa svojimd drugarima iz svih ovih zemalja, kako bi što bolje napredovali u sportu i općenito u životu – kazao je Oruč.

On je napomenuo kako je festival nekomercionalnog karaktera te da su, uz podršku sponzora i institucija, osigurali besplatno učešće za svu djecu.