Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četiri zvaničnika na saslušanju u IAAF-u zbog prikrivanja dopinga

lamine-diack_3491723b

Četiri atletska zvaničnika tokom ove sedmice će biti saslušani pred Disciplinskom komisijom Svjetske atletske federacije (IAAF) zbog sumnje da su prikrivali doping pojedinih sportista.

Među njima se nalazi i sin Laminea Diacka, bivšeg predsjednika IAAF-a. Osim Massate Diacka Disciplinska komisija će, tokom trodnevnog saslušanja koje počinje danas, ispitati još Gabriela Dollea, bivšeg antidoping direktora IAAF-a, Valentina Balakhnicheva, nekadašnjeg predsjednika Atletskog saveza Rusije i njegovog zemljaka trenera Alexeija Melnikova.

Optužba se odnosi na uplatu od 435.000 funti koju je izvršila Ruskinja Liliya Shobukhova, bivša pobjednica Londonskog maratona kako bi se prikrilo da je koristila doping. Njena suspenzija na 38 mjeseci smanjena je na sedam nakon što je pristala da bude “zviždač” Svjetske antidoping agencije (WADA).

Nakon saslušanja očekuje se da će Disciplinska komisija donijeti odluku u januaru naredne godine.

Rusija je suspendovana iz svih međunarodnih atletskih takmičenja nakon što je nezavisna komisija WADA u svom izvještaju navela da su krivi za “doping pod pokroviteljstvom države”.