Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čolić: Igračice su zaslužile da igraju u Evropi

fena_jedinstvoar_medalje

Osvajanjem naslova viceprvakinja BiH rukometašice Jedinstva AtlasRelaxa izborile su pravo nastupa u Challenge Cupu.

Iako su i prošle godine kao drugoplasirana ekipa Premijer lige BiH stekle pravo nastupa u evropskim takmičenjima, odustale su zbog finansijskih poteškoća.

– Za razliku od nogometa, gdje UEFA finansijski nagrađuje klubove koji su izborile plasman u Evropu, u rukometu toga nema i Evropa vam dođe kao puki trošak. Međutim, djevojke su svojim igrama zaslužile da igraju u zvaničnim međunarodnim kupovima i sve ćemo učiniti da im to omogućimo – izjavio je Feni Nermin Čolić, predsjednik UO Jedinstva AtlasRelaxa.

Direktor kluba Elmir Grabčanović, koji je najavio ostavku na tu dužnost zbog neodigravanja završnice Kupa BiH, kaže da su sve igračice od 22. maja slobodne.

– Sa svima smo ugovore potpisali za sezonu uz mogućnost produženja saradnje. Veliki je rizik potpisivati višegodišnje ugovore, jer zbog nesigurnih izvora finansiranja, niko ne jamči da će ugovori biti ispoštovani, a samim tim može doći do sudskih parnica. Sve igračice su se izjasnile da su voljne i dalje nastupati za Jedinstvo AtlaRelax, tako da je sada na potezu uprava kluba – kaže Grabčanović.

Rok za prijavu za Challenge Cup je 15. jun, potvrdio je Alija Hasić, član Skupštine Jedinstva AtlasRelaxa zadužen za kontakte sa Rukometnim savezom BiH.

– Večeras ćemo održati sjednicu UO kluba i o svemu odlučiti. Stav RS BiH od ove sezone je da svi klubovi moraju nastupiti u Evropi, ako izbore to pravo, jer je to zahtjev i EHF-a. Mi smo u fazi traženja sredstava ne samo za Challenge Cup, nego i za narednu sezonu. Imamo obećanja o pomoći od Grada, kao i Kantona, pa se nadam da nećemo, kao lani, biti prisiljeni da otkažemo nastup u Evropi – smatra Hasić.

Tuzlanski klub je za tek završenu sezonu imao budžet od oko 120.000 maraka, ali bez nastupa u evropskim takmičenjima.

Čelnici kluba zatražili su prijem kod premijera TK i gradonačelnika Tuzle kako bi izdejstvovali pomoć za nastup u Chalenge Cupu, ali i za iduću takmičarsku sezonu.