Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

Collet: Zatvorili smo Musu koji je izvanredan košarkaš

collet selektor francuske

BiH se vratila na kraju, ali smo je uspjeli iskontrolisati, i mislim da smo dobro odradili utakmicu

Košarkaši Francuske večeras su u tuzlanskom Mejdanu savladali reprezentaciju Bosne i Hercegovine 74:64 u okviru 2. kola kvalifikacija za Eurobasket 2025. godine. 

Na pres-konferenciji utakmicu je komentarisao selektor Vincent Collet, koji je pohvalio atmosferu u Mejdanu. 

– Znali smo prije utakmice koliko će biti teška, razgovarali smo sa igračima, znali smo kakva će biti atmosfera. Prije godinu i po smo igrali u Sarajevu, i znali smo šta nas čeka, ali danas smo bolje igrali. Dobro smo koristili svoje snage i slabosti, ali nismo baš isti tim kakav smo bili prije godinu i po. U stanju smo da igramo vrhunsku odbranu, a uspijevali smo puno bolje pronalaziti otvorene šuteve nego ranije. To je bio ključ utakmice – rekao je Collet.

Istakao je da su njegovi igrači uspjeli zaustaviti najboljeg bh. reprezentativca Džanana Musu.

– On je sjajan igrač, ali večeras smo mu napravili puno problema. Moji igrači su ga markirali jako dobro. U drugom poluvremenu smo počeli dobro, mnogo bolje smo pronalazili slobodne šutere nego u prvom poluvremenu. Možda smo u posljednjoj četvrtini mogli spriječiti povratak BiH, imali smo jedan loš momenat, imali smo jednu rotaciju koja nije dobro prošla, ali srećom smo zadržali hladne glave i uspjeli smo pobijediti – rekao je Collet. 

Igrač Vincent Poirier također je istakao odličnu atmosferu na tribinama Mejdana.

– Mislim da sam ja bio ključ utakmice zbog skoka. BiH se vratila na kraju, ali smo je uspjeli iskontrolisati, i mislim da smo dobro odradili utakmicu protiv jedne reprezentacije koja je vrlo snažna i takmičarski nastrojena – kazao je Poirier.

Francuzi su februarski prozor okončali sa skorom 2-0, a u novembru ih čekaju utakmice sa Kiprom.