Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čovjek koji je “otkrio” Džanana Musu: Cedevita ga je priključila seniorima

dzanan_musa_latvia

Sejo Bukva čovjek koji je otkrio Džanana Musu i doveo ga u Sarajevo sa 12,5 godina presretan je zbog uspjeha kadetske reprezentacije BiH koja se okitila zlatnom medaljom i jedva čeka da ih zagrli po povratku iz Litvanije, piše bh. novinska agencija Patria.

– Ja Musu smatram kao moje dijete. Kad dijete dovedete sa 12,5 godina iz Bihaća morate mu pružiti ne samo treninge nego i dom, toplinu i sve. Tako je praktično odrastao u mojoj porodici. Njegovi roditelji i ja danas smo veliki prijatelji. Bilo je tu trenutaka i padova i uspona. Svojoj djeci nisam išao na roditeljski, njemu sam išao – kaže Bukva.

cedevita

To što je Džanan Musa proglašen najboljim i nakorisnijim igračem (MVP) EP za Bukvu je posebno priznanje.

– To je nagrada za sav njegov trud. Sinoć me je zvao Matej Mamić direktor Cedevite Zagreb koji mi je kazao da je Musa već priključen seniorskoj ekipi. Zamislite momak sa 16 godina ide na pripreme sa Cedevitom koja ima milionske igrače i već ga vide dogodine u svom timu.

Musa je potpisao za Cedevitu u decembru 2014. godine.

Bukva je 2006. godine osnovao KK Koš koji je osim Muse iznjedrio i druge igrače u reprezentaciji.

– Pored Muse tu je i Amar Barukčija, Vedran Mirković, Timur Ovčina kao i trener Enes Numanović.

Zanimljivo je, kaže Bukva, da Musa nije odavao utisak vrhunskog igrača, ali je na terenu dokazivao da je fantastičan.

Iako je Bukva izašao iz uprave KK Koš, klub je nastavio sa radom, a njegove funkcije preuzela je supruga.

– Klub ima trenere i momke koji su tu od prvog dana i znaju koji su ciljevi kluba. Ja sam tu kao veliki navijač i kao podrška tim momcima. Koš je klub koji radi s mladima i stvara igrače. Drago mi je da smo dali doprinos ovom rezultatu reprezentacije.