Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan kada je tuzlansko Jedinstvo postalo prvak Evrope

Tuzlanke prije 27 godina osvojile Evropu

U prisustvu brojnih prijatelja i navijača, Ženski košarkaški klub Jedinstvo iz Tuzle danas je obilježio 27. godišnjicu osvajanja titule prvaka Evrope, kada su igračice ovog kluba 22. marta 1989. u Firenci savladale italijansku ekipu Primigi rezultatom 74:70.

Mihajlo Vuković, tadašnji trener Jedinstva Aide u izjavi za Anadolu Agency (AA) rekao je da se na druženjima, koje organiziraju jednom godišnje, evociraju uspomene na rezultat koji u ženskoj košarci niko dotad, ali ni poslije, na prostoru bivše Jugoslavije nije postigao.

“Mnogo je utisaka i doživljaja koji se pamte iz tog perioda. U tu pobjedu uloženo je mnogo truda, ali i današnje djevojke koje igraju u ovom klubu vrlo su perspektivne. S vremena na vrijeme odem na njihov trening i radujem se tim momentima. Srce mi bude puno kada ih vidim dok igraju. Riječ je o generaciji čije vrijeme tek dolazi i kojoj treba omogućiti uslove za postizanje vrhunskih rezultata”, rekao je Vuković.

Mara Lakić-Brčaninović, nekadašnji kapiten, a danas trener u Jedinstvu prisjetila se odlaska u Firencu 20. marta 1989. godine.

“Sve je išlo hronološki i korak po korak. Taj veliki rezultat nismo ostvarile preko noći. Prošla su dva olimpijska ciklusa, a u tom smo periodu postale prvakinje Jugoslavije. Igrale smo utakmice bez pauze i svaka nova pobjeda približavala nas je titulama. Plasman u finale u Firenci za nas je bio isto kao da smo već i postale prvakinje, a trener Vuković rekao nam je da smo osvojile Evropu, ali da to u posljednjoj utakmici moramo i potvrditi”, prisjeća se Lakić-Brčaninović uz osmijeh.

Kada je označen kraj susreta, oduševljeni navijači su, priča Lakić-Brčaninović, pohrlili na teren.

“S nama su došla dva autobusa vjernih navijača i iako su pored terena bili karabinjeri i brojni redari, naši navijači su uspjeli utrčati na teren. Nastala je erupcija oduševljenja. Grlili smo se, ljubili, skakali i vrištali. Neko je donio harmoniku i igrali smo Kozaračko kolo, dok su se vihorile zastave tadašnje Jugoslavije. Kada smo se vratile u Tuzlu, u dvorani Mejdan dočekalo nas je hiljade ljudi. To je bio doček za pamćenje. Cijeli grad je došao da nas pozdravi i da vide pehar koji smo donijele, ali nije bilo vremena za slavlje, jer je pred nama bilo novo prvenstvo Jugoslavije”, navodi Lakić-Brčaninović.

Historijski uspjeh ostvarile su: Razija Mujanović, Mara Lakić, Vesna Pođanin, Dragana Jeftić, Smilja Rađenović, Zorica Dragičević, Naida Hot, Jadranka Savić, Ilvana Zvizdić i Stojanka Došić, sa trenerima Mihajlom Vukovićem i Zdravkom Dugonjićem.