Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policajac iz čijeg je pištolja ubijen Vedran Puljić tražio da kolege “zažmire”

oliver knezovic

U Splitu je nastavljeno suđenje Oliveru Knezoviću za ubistvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića i ranjavanje još šestorice u Širokom Brijegu 2009. godine.

O dramatičnim okolnostima i razlozima zbog kojih je odgodio utakmicu svjedočio je delegat Đorđo Starčević, piše Index.hr.

“Utakmica nije imala poseban sportski naboj, ali je nažalost bio jaki politički naboj. Istog dana u isto vrijeme u Mostaru se igrala utakmica još većeg rizika između Zrinjskog i Veleža tako da je na osiguranju ove utakmice bilo tek 45 običnih policajaca”, kazao je Starčević.

“Trener Sarajeva rekao da neće igrati utakmicu”

Sa sjeverne strane stadiona Pecara vidio je policajce koji su blokirali prolaz navijačima FK Sarajevo da odu na suprotnu stranu stadiona i tribine za domaće navijače. Za gostujuće navijače bila je određena tribina sa zapadne strane u takozvanom kavezu.

“Vidio sam da je došlo do naguravanja navijača sa policajcima. Prozor službene prostorije razbio je veći kamen. Trener Sarajeva rekao mi je da oni neće igrati utakmicu jer im prijete njihovi navijači i da im oni ne dozvoljavaju da se utakmica igra. Vidio sam iznad tribina veliki dim, a onda se čuo pucanj. Navijačice Sarajeva bile su na vrhu tribina, rekao sam im da siđu jer je opasno. U početku su odbijale, ali onda su ipak sišle. Nedugo nakon toga doveli su ranjenog civila, a onda se pročulo da je jedna osoba smrtno stradala nakon čega sam odlučio da se utakmica neće igrati”, podsjetio se Starčević.

“Ne govori da su mi oduzeli pištolj”

Na suđenju se danas otkrilo i kako na osiguranju utakmice u Širokom Brijegu bilo tek pet pripadnika specijalne policije, i to zbog utakmice visokog rizika koja se u isto vrijeme igrala u Mostaru.

Posebno je zanimljivo bilo svjedočenje policajca Bernarda Bebeka, kojem se tokom uviđaja na poprištu tragedije obratio kolega Dragan Vujević. Njemu je Knezović oteo pištolj, te zapucao prema Puljiću i navijačima Sarajeva.

“Vujević mi je kazao: ‘Bebek, sve je sređeno, ništa nisi vidio, da mi je pištolj oduzet i da je pucano’ i da to prenesem kolegama. Shvatio sam da je Vujević htio da se to ne zna, a ja i ostale kolege smo mu sugerirali da to prijavi pretpostavljenima i da kaže da mu je pištolj bio oduzet. Ne znam je li to prijavio”, kazao je policajac Bebek.

Nije mogao potvrditi da je Knezović osoba koju je vidio kako puca. Na pitanje branitelja Milenka Umičevića odgovorio je kako mu je Vujević rekao da mu je pištolj oteo neki Oliver, a da su mu tako kazali navijači Širokog.

ubistvo vedrana puljica

Policajac Vujević ne sjeća se da Bebeku i ostalim kolegama išta govorio da se ne spominje da mu je oduzet pištolj iz kojeg se pucalo na Sarajlije. O tome je govorio svom komesaru Zoranu Galiću, dva sata poslije nereda. Komesar mu je kazao da o tome ništa nikome ne govori.

Vidio je kako policajac Ivan Kolobarić puca iz pištolja u zrak. Svjedočio je kako ga je Knezović s još nekoliko osoba napao.

knezovic1

“Nanišanio je u mene, a onda sve ispalio prema navijačima Sarajeva”

“Oborili su me na tlo i oteli pištolj iz kojeg je Knezović zapucao. U to sam siguran sto posto i to lice nikada neću, niti mogu, zaboraviti. To je upravo ova osoba koja sjedi tu iza mene. On je bio taj koji je uzeo pištolj. Pucao je u pravcu navijača Sarajeva pod uglom od 90 stepeni. Ispalio je dva hica, a ja sam krenuo prema njemu. Onda se desilo ono što neću zaboraviti cijeli život. Okrenuo je cijev pištolja prema meni, mislio sam da će u mene pucati.

No, okrenuo se prema stadionu i nastavio pucati prema navijačima Sarajeva. Ispalio je sve metke, bilo ih je deset u spremniku. Nisam vidio stradavanje Puljića, a kolege iz PU Široki Brijeg su mi rekli da mi je pištolj oduzeo Oliver Knezović. Nakon što je ispalio dva hica, povlačio se prema centru, hodajući unazad i pucajući. Za to vrijeme su navijači Sarajeva trčali prema njemu i ostalim navijačima Širokog”, kazao je Vujević.

Suđenje se nastavlja 11. aprila.