Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EP U RUKOMETU

Debakl rukometaša BiH: Holanđani očitali rukometnu lekciju Zmajevima

bih nizozemska rukomet
Foto: Elvedin Bašić/ Scsport.ba

Neumoljivi su bili Holanđani pa čak i oni koji su priliku dobili sa klupe, a nije ih zbunila ni ogromna podrška bh. navijača koji su uprkos lošoj igri i rezultatu konstantno pružali podršku bh. reprezentativcima

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u drugom kolu Evropskog rukometnog prvenstva koje se igra u Njemačkoj uprkos sjajnoj atmosferi poražena od reprezentacije Holandije rezultatom 20:36.

Sjajnu atmosferu su priredili bh. navijači njih oko osam hiljada prema informacijama iz Manheima, ali bez obzira na podršku naši reprezentativci nisu mogli ostvariti pobjedu koja im je bila prijeko potrebna za prolazak u naredni krug Evropskog prvenstva.

U ovom jako bitnom meču poveli smo golom Mirka Hercega, ali nakon toga su Holanđani napravili seriju od 4:0 i već u sedmoj minuti imali znatnu prednost.

Marko Panić je makar nakratko prekinuo seriju Holanđana koji se nisu dali zbuniti i nastavili su koristiti naše pogreške i loš početak utakmice pa na polovini prvog poluvremena imali prednost od šest golova razlike i vodili su rezultatom 2:8.

Na treći gol u ovom susretu čekali smo čak do 19. minute susreta te tako prekinuli još jednu veliku seriju Holanđana.

Prvi isključeni igrač u našim redovima bio je Herceg nakon bespotrebnog prekršaja u 20. minuti susreta, a osim dvije minute kazne Hercegu, Holanđani su dobili sedmerac koji je realizovao raspoloženi Rutger ten Velde.

Minut nakon Hercegove kazne, sa dvije minute je kažnjen i Hamidović i tako dodatno otežao svojim saigračima.

Holanđani su već u 22. minuti imali dvocifrenu prednost, a gol je postigao golman Ravensbergen koji je protiv Bosne i Hercegovine upisao jubilarni stoti nastup za reprezentaciju Holandije.

Posljednje trenutke prvog poluvremena sm iskoristili da smanjimo rezultatski zaostatak, a konačan rezultat prvog poluvremena sa kojim nikako ne možemo biti zadovoljni bio je 7:17.

Uvodnih deset minuta drugog poluvremena proteklo je kao i većina prvog poluvremena Holanđani su igrali sjajnu odbranu, golman Ravensbergen je bio na 50% uspješnosti odbrana, a Baijens, Steins i ten Velde su bili neumoljivi i prednost je rasla do ogromnih +15.

Neumoljivi su bili Holanđani pa čak i oni koji su priliku dobili sa klupe, a nije ih zbunila ni ogromna podrška bh. navijača koji su uprkos lošoj igri i rezultatu konstantno pružali podršku bh. reprezentativcima.

Do kraja utakmice Bosna i Hercegovina nije mogla učiniti mnogo i konačan rezultat na kraju je bio 20:36.

Najjefikasniji igrač naše reprezentacije bio je Marko Davidović sa četiri postignuta gola iz pet pokušaja, a u redovima reprezentacije Holandije gotovo savršenu utakmicu odigrali su Rutger ten Velde sa devet golova iz isto toliko pokušaja koji je na kraju proglašen za igrača utakmice, te golman Holandije iskusni Bart Ravensbergen sa procentom odbrana od 47,4% (9/19).

Našu reprezentaciju u trećem kolu očekuje duel protiv debitanta na prvenstvu, reprezentacije Gruzije i tu ćemo tražiti priliku za prvu historijsku pobjedu na Evropskim prvenstvima. Holanđani će u derbiju grupe E odigrati duel sa Švedskom za prvo mjesto u grupi.

EHF Euro 2024 – Grupa E, 2. kolo
Bosna i Hercegovina – Holandija 20:36