Đedović: Volio bih igrati za BiH na Eurobasketu

nihad-djedovic

Na okupljanju košarkaških reprezentativaca Bosne i Hercegovine sinoć se pojavio i Nihad Đedović, dugogodišnji član nacionalnog tima koji od februara nema državljanstvo rodne zemlje. Najbolji bh. košarkaš na Eurobasketu 2013. u Sloveniji, kao i igrač koji se u proteklih sedam godina nesebično svaki put odazivao na pozive selektora, pa i posuđivao novac Košarkaškom savezu BiH (KS BiH), tako je izgubio pravo nastupa za BiH na predstojećem Eurobasketu.

Međutim, igrač Bayerna iz Minhena, na zahtjev klupskih čelnika odnedavno državljanin Njemačke, želi nastaviti nastupati za Bosnu i Hercegovinu.

“Volio bih igrati za Bosnu i Hercegovinu na Eurobasketu i nadam se da će administrativni problemi biti riješeni u narednih nekoliko dana“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Đedović, koji se nakon sinoćnjeg okupljanja reprezentativaca sa selektorom Duškom Ivanovićem dogovorio da će biti na dispoziciji, ukoliko mu čelnici KS BiH uspiju isposlovati pasoš kod državnih organa BiH.

U KS BiH, kažu, da će poduzeti što je u njihovoj moći da Đedović, ipak, igra za popularno zvane “zmajeve” i na narednom EP.

“Tražimo pomoć države i najviših organa bosanskohercegovačkih vlasti da u odnosima sa Njemačkom pomognu da Njemačka dozvoli da Nihad ima dva pasoša“, istakao je za Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

Inače, reprezentativci BiH sinoć su se okupili na Ilidži i zvanično počeli pripreme za Eurobasket. Selektor Ivanović na EP neće moći računati na dva NBA igrača, dosadašnjeg kapitena reprezentacije Mirzu Teletovića, te Jusufa Nurkića. Shodno tome, povratak Đedovića došao bi mu “kao kap vode u pustinji“.

Do šampionata Starog kontinenta reprezentativci BiH odigrat će 12 kontrolnih susreta kroz koje će pokušati pronaći pravu formu da bi ostvarili cilj – plasman u drugi krug EP.

Na putu ka drugoj rundi Eurobasketa u grupi “A”, koja će se igrati u francuskom Montpellieru, stajat će im Izrael, Poljska, Rusija, Finska, kao i domaći nacionalni tim.

Eurobasket 2015. trebao se igrati u Ukrajini, ali zbog rata na istoku ove zemlje, održat će se u Francuskoj, Latviji, Njemačkoj i Hrvatskoj od 5. do 20. septembra.