Ivanić: Neću likovati kad se Dodik izvuče iz referenduma

mladen-ivanic111

Najznačajniji dio beogradske priče Predsjedništva BiH zbivao se daleko od kamera i novinara: bio je to, svjedoči u intervjuu za “Oslobođenje” Mladen Ivanić, vrlo iskren i konstruktivan razgovor Bakira Izetbegovića i Aleksandra Vučića o događaju u Potočarima.

Iako Ivanić ne želi govoriti o detaljima, kaže da je za njega – koji se dugo bavi politikom – to bio možda i najveći događaj, jer otvara prostor, još ne i garanciju, da bi zaista moglo, ako se nastavi ovako, doći do istinskog pomirenja, posebno Srba i Bošnjaka.

– U Beogradu je bilo izuzetno prijatno. To je zaista bio jedan iskren i topao doček, ne samo što je bilo vruće, ali je stvarno bio topao doček, u kome se Beograd vrlo jasno htio pokazati, potruditi da bude dobar domaćin. Pretpostavljam da su tu dva razloga – da se pokrije taj jedan negativan imidž u odnosima poslije događaja u Potočarima, a na neki način pretpostavljam da ima tu i želje da se malo pokaže i drugačija slika u odnosu na same one događaje u smislu organizacije, dočeka. I Beograd je stvarno izuzetan domaćin, gospodin Vučić posebno. Ja ne bih uopšte davao značaja povremenim komentarima tipa zašto je Predsjedništvo išlo na poziv premijera i sličnim stvarima – kazao je Ivanić.

Mislim da je bilo izuzetno važno da je do te posjete došlo.

– Naravno, u zvaničnom dijelu mi jesmo zaista razgovarali o potrebi čvršće saradnje namjenske industrije, o potrebi da zajednički pokušamo izgurati neke infrastrukturne projekte, a Beograd je izuzetno zainteresovan, o razvoju turizma. Mislim da je interes BiH da se rekonstruiše pruga Sarajevo – Tuzla – Zvornik – Beograd koja bi ispunjavala standarde, o čemu smo također razgovarali. I bilo je zaista istinskog dogovora o potrebi saradnje u oblasti energetike, uvezivanje energetskih sistema Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u tom trouglu. Kad je riječ o turizmu, i Bosna i Hercegovina i Srbija imaju značajan uspon u broju turista jer očito da svijet traži nove destinacije, da su se umorili od standardnog turizma, i mi – jedni i drugi – u tom imamo sasvim solidnu šansu. Čak smo dogovorili i da radne grupe pregledaju vizne režime prema trećim zemljama i da pokušaju usuglasiti da imamo jednake sisteme prema trećim zemljama – navodi Ivanić.

Vučić je davno najavljivao kako će predložiti bh. vlastima da dvije zemlje zajednički izlaze na međunarodne tendere.

Ivanić kaže da je bilo i o tome riječi, posebno u nekim oblastima u kojima on smatra da možemo imati zajedničku korist, a jedna od tih je namjenska industrija.

– Vrlo jasno je rečeno: Bosna i Hercegovina ima neke prednosti, to je, recimo, dosta dobra pozicija posebno u zemljama koje su članice Organizacije islamske konferencije, a s druge strane, Srbija ima puno veće kapacitete i može da pruži široku paletu usluga u oblasti namjenske industrije. Tako da bi i jedni i drugi imali korist Mislim da je to jako dobra stvar i dogovoreno je da poslije zajedničke sjednice Savjeta ministara i Vlade Srbije, koja će biti već u septembru, idemo dalje u konkretizaciju tih poslova – naveo je Ivanić.

Kada je u pitanju Vučićev odnos prema Mladenu Ivaniću i Miloradu Dodiku, Ivanić kaže da je Vučić vrlo jasno rekao da on nema namjeru da se petlja u unutrašnje odnose u RS-u, on to i ne radi.

Kada je u pitanju referendum koji je Dodik najavio u vezi sa radom pravosudnih institucija BiH, Ivanić kaže da je jako važno, a ne vidim ni jedan razlog da RS na sebe uzima teret odgovornosti za neki zastoj u BiH.

– Dodik je ozbiljan političar, bez obzira na to što se ja s njim ne slažem, ima previše avanturizma u sebi, ali će sigurno dobro razmisliti. Jasne je poruke dobio, a ima i vremena. Sad je očekivano Vijeće naroda stavilo neku vrstu blokade, Klub Bošnjaka pa Vijeće naroda, onda ide Ustavni sud, što je dovoljno vremena da se hladne glave vidi šta će iz toga izaći. Razumijem dio zahtjeva, oni su legitimni i mogu čak reći i opravdani. Tu posebno mislim na jedan malo veći i transparentniji odnos Suda prema svim stranama, kada su u pitanju ratni zločini. Ali, jedno je sadržaj i suština, a drugo kako do toga doći. To se može, po meni, obezbijediti kroz normalne razgovore i ne vidim razlog da se ulazi u neku rizičnu fazu. Mislim da će on ipak naći neki izlaz, a ja mogu dati svoj doprinos i neću likovati – rekao je Ivanić u intervjuu za “Oslobođenje”.