Ostali sportovi

Deset ekipa iz regiona na rukometnom turniru “Više od igre”

04/09/2018

Udruženje za podsticaj kulture, turizma, umjetnosti i sporta “Spiritus” od 7. do 9. septembra u Sarajevu organizira 3. međunarodni kadetski rukometni turnir “Više od igre”.

Turnir je namijenjen dječacima uzrasta do 16 godina, a učestvovat će 10 ekipe iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Na današnjoj pres-konferenciji PR turnira Marko Matović kazao je da je cilj organizacije turnira skretanje pažnje na rukomet kao sport za koji su mladi sve manje zainteresovani.

– Mladim rukometašima želimo da pružimo mogućnost da se se takmiče sa svojim vršnjacima iz zemalja regije i na da taj način unapređuju sebe kao igrače, a prije svega kao ljude. Također, želimo pružiti priliku trenerima da razmijene iskustva, te da se poboljša saradnja između klubova na regionalnom novu. Turnir je već regionalno prepoznat kao izrazito kvalitetan. U narednoj godini planiramo povećati obim turnira, na kojem bi učestvovalo 20 muških i 10 ženskih ekipa – naglasio je Matović.

Na turniru će učestvovati ekipe – Dobova (Slo), Partizan i Crvena Zvezda (Srb), RK Balić – Metličić i Zamet (Hrv), Lovćen (CG), dok će bh. rukomet predstavljati Borac m:tel, Lokomotiva, Čelik Junior i selekcija grada Sarajeva.

Selektor ekipe Grada Sarajeva Zuhdija Korkarić kazao je da je okupio omladince iz rukometnih klubova i škola rukometa sa područija Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva u saradnji sa njihovim trenerima.

– Uspjeli smo da napravimo ekipu koja, po meni, neće biti “lak zalogaj” nikome. Pokušali smo da se pripremimo, da se koliko-toliko uigramo, jer sve ostale ekipe su uigranije i duže su na okupu. To nam je veliki problem u odnosu na ostale ekipe, ali mislim da će momci koji imaju ovoliko htijenje i borbenost na kraju pokazati određeni kvalitet i imati šta da pokažu, te da će biti dostojan protivnik svim ekipama – kazao je Korkarić.

Proslavljeni bh. rukometaš Jasmin Mrkonja, selektor kadetske reprezentacije BiH, u ulozi promotora turnira naglasio je da je rad s mladima najbolji način da se izađe iz velike krize u kojoj se našao rukomet u BiH.

– Svu svoju energiju trebamo da usmjerimo u radu s mladima. Čestitam organizatorima što su u ovakvom trenutku u kojem se nalazi naš rukomet odlučili da održe jedan ovakav turnir. Teško je naći spoznore, a država se se maćehinski odnosi prema sportu, ali ovaj turnir je dokaz da se ne trebe čekati na institucije, jer sami mi rukometni pregaoci moramo zajedno raditi i dogovorati se da izađemo iz krize u kojoj se nalazi naš rukomet – kazao je Mrkonja.

Podršku u organizaciju turnira prvi je pružio Rukometni savez Kantona Sarajevo.

Zvanično otvaranja turnira će se održati u petka, 7. septembra, u 15.20 sati u Skenderiji, a utakmice će se još igrati i u dvorani “Ramiz Salčin” na Mojmili. Finalni susret će se igrati u nedjelju, 9. septembra, u 11 sati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.