Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dijete iz ratnog Sarajeva protiv teniskog diva

Treće kolo Roland Garrosa u petak, 29. maja, donijet će duel slavnog Švicarca Rogera Federera, drugog tenisera svijeta i najbolje rangiranog igrača iz Bosne i Hercegovine Damira Džumhura, 88. sa ATP rang liste.

Sudar je to Davida i Golijata. Mladić rođen 20. maja 1992. godine u tada ratnom Sarajevu ispunio je dječački san i igrat će meč karijere protiv najboljeg tenisera svih vremena, i to u šesnaestini finala drugog Grand Slama sezone.

Džumhur rođen pod granatam i snajperskim hicima

Dok je Federer rođen i odrastao u jednoj od najidealnijih zemalja svijeta – Švicarskoj, u kojoj je imao bezbrižno djetinjstvo i vrhunske uslove za razvoj teniske karijere, Džumhur je prvi put progledao u sarajevskom porodilištu u trenucima kada su srpske vojne i paravojne formacije granatirale bolnicu. Na ovaj svijet Damir je došao u danu u kojem su artiljerijskim hicima sa obližnjih brda srpske oružane grupe zapalile i do temelja uništili Olimpijsku „Zetru“, dvoranu u kojoj je sedam godina kasnije počeo prve prave teniske korake. Simbolično 23 godine nakon užasnog 20. maja 1992. u opkoljenom glavom gradu BiH jedna od sarajevskih beba heroja, koja je imala sreću da ne bude ubijena u porodilištu na prvoj liniji fronta, postala je istinski svjetski sportski, teniski heroj, analizira Anadolu Agency (AA).

„To su bili izuzetno teški dani. Bili smo porodica sa Grbavice i morali smo napustiti okupirani kvart, što smo i učinili 4. maja 1992. godine, odakle sam direktno otišla u porodilište. To jutro, nakon granatiranja tadašnje ulice Rave Jankovića, danas Behdžeta Mutevelića, kod Bristola, bile su naše snage koje su me prihvatile sa Grbavice i ušla sam u vozilo da nekako dođem do porodilišta. Pucao je snajper, padale su granate. Bilo je to nevjerovatno iskustvo. Sjećam se vozača Crvenog križa koji mi je tada rekao: ‘Vi ste jako sretna majka što nas ništa nije pogodilo’. Možda to nosi svu Damirovu sreću u životu“, istakla je za Anadolu Agency Žaneta Džmuhur, nakon prošlogodišnjeg Damirovog uspjeha i plasmana u treće kolo prvog Grand Slama sezone Australian Opena, dodavši:

„Svi dani do njegovog rođenja u porodilištu bili su izuzetno teški, jer smo ih većinom provodili u skloništima sa puno straha i neizvjesnosti. Sa prozora sam gledala kako gori ‘Zetra’. Gledala sam konvoje majki sa bebama koji su izlazili iz Sarajeva i pitala se da li sam i ja trebala to učiniti…“

Damir Džumhur bio je jedna od posljednjih beba prije evakuacije svih iz sarajevskog porodilišta, koje je u maju 1992. bilo pod konstantnom vatrom snajperista i projektila granata koje su na zgradu ispaljivali zločinci među srpskim vojnicima.

Otac Nerfid, koji je tada radio u Konjicu (gradu udaljenom oko 60 kilometara od Sarajeva, op.a.), 19. aprila 1992. je otišao na radno mjesto odakle se nije mogao vratiti u opkoljeni grad.

[quote_box_left]Najbolji „ranking“ ostvario je 4. maja ove godine kada je bio 81. Osvajao je Challangere i Futures turnire, kao i bronzanu medalju na Ljetnim omladinskim olimpijskim igrama u Singapuru[/quote_box_left]

„Tata je svog sina prvi put vidio 19. januara 1993. godine. Preko Aerodromskog naselja ušao je nekako u Sarajevo da bismo bili zajedno. Bilo je prilika da izađemo iz Sarajeva, ali nekako nas je tu držalo i nismo se htjeli razdvajati kao porodica. Pretpostavljam da smo napravili najbolji izbor“, kazala je mama Damira Džumhura.

Po završetku rata 1996. godine Džumhuri se vraćaju u svoj dom na oslobođenoj, u Kanton Sarajevo reintegrisanoj Grbavici. Ipak, prvi kontakt s tenisom Damir Džumhur je imao sa dvije godine, još tokom rijetkih primirja u ratu 1994. godine.

„Neno (nadimak Žanetinog supruga, op.a.) je bio strašno veliki fan tenisa i to je normalan slijed okolnosti. Jako mnogo se njime rekreativno bavio i 1994. godine, u ono vrijeme kada su ratna dejstva bila malo oslabljena u Sarajevu. Organizovao je prvu tenis školu na Zetri na vanjskim terenima. Kao porodica smo tamo dolazili u ljetnom periodu, dok je bilo finog vremena. Damir je tu kao dvogodišnje dijete sakupljao loptice. Tu, naravno, ne može se govoriti o njegovom pravom interesu za tenis, a o ozbiljnijim koracima počelo se pričati 1995. godine, kada je moj suprug počeo sa tenis školom u prostorijama Druge gimnazije u Sarajevu. Sa ozbiljnim treninzima Damir je počeo u drugoj polovini 1997. godine već sa pet i po godina. No, oni pravi treninzi, sa pravim karakteristikama, na pravom terenu, sa svim dimenzijama, itd… desili su se ustvari kada je obnovljena Zetra“, ispričala je Žaneta Džumhur.

Roger Federer zaradio 90.231.144 dolara

Damirova karijera išla je uzlaznom putanjom iako je trenirao u oskudnim uslovima bez pomoći države i oslanjajući se na entuzijazam oca ujedno i trenera. Nakon što je svijet zadivio u januaru prošle godine na Australian Openu dodatno i nezadrživo napreduje. Da uspjeh iz Melburna nije bio slučajnost, odnosno svjetski kvalitet definitivno potvrdio je proteklih dana na Roland Garrosu eliminacijom u prvom kolu Rusa Mikhaila Youzhnyja, nekada osmog sa ATP rang liste, danas 68. i juče u drugom takmičarskog krugu Kipranina Marcosa Baghdatisa. U karijeri Džumhur je, prema podacima ATP-a, zaradio 380.938 američkih dolara.

Najbolji „ranking“ ostvario je 4. maja ove godine kada je bio 81. Osvajao je Challangere i Futures turnire, kao i bronzanu medalju na Ljetnim omladinskim olimpijskim igrama u Singapuru.

Džumhurov naredni protivnik, Federer, rođen je 8. avgusta 1981. godine u blagostanju Bazela. Godinama je u vrhu profesionalnog tenisa. Osvajao je brojne trofeje, između ostalog 17 Grand Slam titula iz 24 finala, što je najviše ikada u muškoj konkurenciji. On je jedan od sedam tenisera kojima je pošlo za rukom osvojiti sva četiri Grand Slama. Četiri godine zaredom proglašavan je najboljim svjetskim sportistom, a ukupno osvojio je impresivnih 85 ATP turnira. Zaradio je 90.231.144 dolara, piše Anadolu Agency.