Njemački košarkaš

Dirk Nowitzki u decembru počinje 21. sezonu u istom timu u NBA

Dirk Nowitzki

Teško je kada ne radite puno toga osam sedmica, a ovdje je i 40-godišnjak koji kreće od početka i pokušava da dođe u formu kako bi igrao NBA minute, kazao Nowitzki

Njemački košarkaš Dirk Nowitzki u decembru bi trebao ući u istoriju najjače košarkaške lige na svijetu NBA. Naime, Nowitzki, koji se oporavlja nakon operacije skočnog zgloba, najavio je da će se u decembru vratiti na parket. Na taj način Nijemac će započeti svoju 21. sezonu u NBA ligi i to sve u dresu Dallas Maverikcsa. Time će postati prvi košarkaš u istoriji NBA lige koji je 21 sezonu igrao za isti tim.

Za sada Nowitzki još uvijek dijeli rekord sa Kobejem Brayantom koji je 20 sezona igrao u dresu Los Angeles Lakersa, a penzionisao se 2016. godine.

“Teško je kada ne radite puno toga osam sedmica, a ovdje je i 40-godišnjak koji kreće od početka i pokušava da dođe u formu kako bi igrao NBA minute. Nadam se da ću u tome brzo uspjeti. Nadam se da ću negdje u decembru biti spreman i da će tijelo reagovati na najbolji način. Razlog zbog kojeg sam usporio sa oporavkom je taj što želim da kada jednom izađem na parket ostatak sezone budem zdrav. Ne želim da se prebrzo vratim, pa da mi se ponovi situacija od prije nekoliko sezona“, kazao je Nowitzki.

Njemački košarkaš karijeru je počeo u DJK Wurzburgu klubu iz istoimenog rodnog grada. Draftovan je 1998. godine od Miwaukee Bukcsa, koji su ga trejdovali u Dallas Maverickse. Sa klubom iz Texasa Nowitzki je ostvario neraskidivu vezu, a zvjezdane trenutke doživio je 2011. godine. Tada je odveo Dallas do naslova šampiona NBA i ponio titulu najkorisnijeg igrača (MVP) finalne serije. Čak 13 puta je učestvovao na NBA All-staru. I sa reprezentacijom Njemačke je imao dosta uspjeha. Osvojio je svjetsku bronzu 2002. godine, kada je proglašen za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva te tri godine kasnije evropsko srebro. I na tom takmičenju je izabran za najboljeg igrača.