Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

teniski maraton

Đoković dobio istorijsko finale Wimbledona, vjerovatno neponovljivo

KATE NOVAK2

Federer je u petom setu pri rezultatu 8:7 imao dvije meč lopte i servis, ali nije uspio

Roger Federer i Novak Đokovićdanas odigrali su dana najduže finale u istoriji Wimbledona. Bio im je to četvrti susret u All England Clubu i treći u meču za naslov.

Federer je dobio jedno polufinale, ali Đoković je slavio u oba prethodna finala, 2014. i 2015. A, slavio je i danas 6:7, 6:1, 6:7, 6:4, 12:13. I to u meču kakav nije viđe na Wimbledonu. Finale je odlučeno u tie-breaku petog seta (13:12).

Peti odlučujući set igrao se već više od 100 minuta.

Federer je u petom setu pri rezultatu 8:7 imao dvije meč lopte i servis, ali nije uspio. Đoković je iskoristio prvu meč loptu koja mu se ukazala, i to na servis Federera.

To je Đokoviću peta titula na Wimbledonu i 16. Grand Slam u karijeri.

Posljednji put je jedan igrač osvojio Wimbledon spasivši meč loptu prije 71 godinu Bio je to Bob Falkenburg 1948.

Dosadašnji rekord kada je dužina meča na Wimbledonu držali su Roger Federer i Rafael Nadal od 2008. (4 sata 48 minuta). Đoković i Federer danas su se borili 4 sati i 57 minuta.

Đokoviću je titulu uručila Kate Midleton, Vojvotkinja od Cambridgea.

Đoković je pobjedom u finalu postao prvi teniser u Open eri koji je nakon svoje tridesete godine uspio odbraniti titulu u Wimbledonu.

Osim toga, to mu je četvrta Grand Slam titula osvojena nakon tridesete pa se tako pridružio Rogeru Federeru, Rafi Nadalu i Rodu Laveru kao jedinima kojima je to uspjelo.