Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šangaj

Đoković nakon neočekivanog poraza gubi prvo mjesto na ATP listi

djokovic

Đoković je spasio pet od sedam prilika za break, a zanimljivo je da je imao bolju realizaciju drugog (73 posto) nego prvog servisa (70 posto)

Nakon što je bez izgubljenog seta osvojio Tokyo, Novak Đoković je na Mastersu u Šangaju zaustavljen u četvrtfinalu.

Srpskog tenisera izbacio je Stefanos Tsitsipas, sedmi igrač svijeta. Grk je slavio s 3:6, 7:5, 6:3. Đoković tokom cijelog meča, osim uvodnog gema, nije imao rješenje za Grkov servis. Tsitsipas je odservirao 11 aseva, imao 83 posto na prvom servisu i nije bio suočen s break-loptom od drugog gema meča.

Đoković je spasio pet od sedam prilika za break, a zanimljivo je da je imao bolju realizaciju drugog (73 posto) nego prvog servisa (70 posto).

Ovim porazom Đoković iz Kine donosi samo 180 bodova umjesto planiranih 1.000 i zbog toga vjerovatno gubi prvo mjesto na ATP listi. U ovom trenutku Đoković ima 9.545 bodova na ATP listi, 320 više od Rafaela Nadala od kojeg brani puno više bodova do kraja sezone.

U ovoj godini Nadal je osvojio 9.225 bodova, Đoković 7.945, a do kraja sezone obojica igraju samo Masters u Parizu i završni Masters. Ukupno se može osvojiti 2.500 bodova na ta dva turnira, što znači da će Đoković morati osvojiti oba i čekati velike kikseve Nadala kako bi i ovu godinu završio kao najbolji na svijetu.