Ostali sportovi

Dogovor na pomolu: Turski Erzurum domaćin EYOF-a 2017, a BiH 2019.

22/07/2015

Zimski evropski olimpijski festival mladih (EYOF) definitivno se neće održati u Sarajevu 2017. godine. Međutim, na prijedlog Evropskog olimpijskog komiteta državni vrh Bosne i Hercegovine sutra bi trebao uputiti molbu Turskoj, koja je spremna pomoći kako bi se ova sportska manifestacija u bh. prijestolnici, ipak, održala, ali 2019. godine.

Evropski olimpijski festival Predsjedništvu BiH dao je rok do 20. juna da realizuje dogovor sa Turskom “o zamjeni domaćinstva EYOF-a”, ali iako je rok probijen Evropljani su još jednom spremni “progledati kroz prste”.

“Predsjedništvo naše zemlje zbog ranijih obaveza i novonastale situacije zamolilo je Evropski olimpijski komitet za koji dan strpljenja, što je prihvaćeno. Koliko znam sutra (u četvrtak, 23. jula, op.a.) bi Predsjedništvo BiH trebalo održati sjednicu i na dnevnom redu bi se trebao naći EYOF. Konkretno, naš državni vrh turskom bi uputio dopis na osnovu kojeg bi Sarajevo i Istočno Sarajevo zamijenili domaćinstva organizacije EYOF-a sa Erzurumom. Naši prijatelji iz Turske već su izrazili spremnost da se dogovor realizuje”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Samir Avdić, direktor EYOF-a Sarajevo i Istočno Sarajevo 2017., dodavši:

“Vjerujem u pozitivan rasplet situacije, odnosno da sav naš dosadašnji trud neće biti uzaludan. U tom slučaju država BiH bi i Evropskom olimpijskom komitetu dala neophodnu garanciju kako će zatvoriti finansijsku konstrukciju, tj. budžet za organizacije EYOF-a u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2019. godine”.

Organizacija EYOF-a u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2017. godine nije bila moguća jer svi nivoi vlasti u BiH nisu ispunili ranije dato obećanje, tačnije nisu uplatili niti fening od potrebnih 12 miliona maraka kako bi se ovo međunarodno takmičenje, pompezno najavljivano, kao najveće poslije Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u glavnom gradu BiH i održalo. Zbog nedostatka novca pripreme su kasnile, probijani su svi planirani rokovi, pa se kao jedino moguće rješenje pojavila zamjena domaćinstva sa Erzurumom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.