Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lokalizovani požari u Bileći i Bosanskom Grahovu

pozar-bileca111

Što se tiče požara u BiH na najkritičnim tačkama prethodnih dana, a to su općine Bileća i Bosansko Grahovo, situacija jutros je dosta bolja i povoljnija – potvrdio je Feni glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić.

Prema informacija koje je dobio Operativno-komunikacijski centar 112, jutros u Bileći su požari lokalizovani.

-Situacija je tamo stabilna i nema vjetra koji bi mogao ponovo raspaliti te požare. U Bosanskom Grahovu požar je također stavljen pod kontrolu, odbranjena su naselja. Tako da sada ne prijeti opasnost od toga, ali će se tokom dana nastaviti gašenje na tom dijelu – istakao je Malagić.

Trenutno je angažirano oko 30-ak pripadnika šumarstva. Na terenu je i jedna cisterna te 27 pripadnika Oružanih snaga BiH koji gase preostali dio požara.

Malagić dodaje da Operativno-komunikacijski centar 112 nema novih zahtjeva za angažiranje ljudstva ili letjelica Oružanih snaga BiH.

Operativno-komunikacijski centar 112 Ministarstva sigurnosti BiH je jučer ujutro dobio zahtjev iz općina Bileća i Bosansko Grahovo za angažiranje vojnika i dva helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara koji su izbili na tom području.

Helikopteri su već sinoć djelovali i pomogli da se požari lokalizuju i da se uz angažman vatrogasaca, lokalnog stanovništva i pripadnika Oružanih snaga i ugase.

Kako Fena nezvanično saznaje, očekuje se da će helikopteri i u večernjim satima ponovno djelovati na području općine Bosansko Grahovo kako bi se pokušao ugasiti i preostali val požara koji se širi prema obližnjoj šumi.