Krystsina Tsimanouskaya

Drama u Tokiju: Bjeloruska atletičarka tvrdi da je žele oteti i poslati kući!?

f_12023947_1024

Tsimanouskaya je za Reuters rekla da se ne planira vratiti u Bjelorusiju te da je na aerodromu Haneda u Tokiju potražila pomoć japanske policije kako se ne bi morala ukrcati na let na koji su je pokušali strpati službenici BOO-a

Dužnosnici Bjeloruskog olimpijskog odbora (BOO) navodno su u nedjelju pokušali sprintericu Krystsinu Tsimanouskayu (24) prisilno vratiti u domovinu nakon što je javno kritizirala vodstvo atletske ekipe.

Tsimanouskaya je za Reuters rekla da se ne planira vratiti u Bjelorusiju te da je na aerodromu Haneda u Tokiju potražila pomoć japanske policije kako se ne bi morala ukrcati na let na koji su je pokušali strpati službenici BOO-a.

– Neću se vratiti u Bjelorusiju – rekla je Reutersu preko aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Tsimanouskaya je rekla da su joj treneri u nedjelju upali u sobu i rekli da se počne pakirati.

Tsimanouskaya je u ponedjeljak, 2. augusta, trebala nastupiti u prvom krugu kvalifikacija za utrku na 200 metara. U četvrtak, 5. augusta , trebala je nastupiti u prvom krugu kvalifikacija za štafetu 4×400 metara.

Međutim, atletičarka tvrdi da su je dužnosnici BOO-a za štafetu 4×400 prijavili suviše kasno te tek nakon što se ispostavilo da drugi članovi ekipe neće moći nastupiti jer se nisu podvrgnuli dovoljnom broju testova na doping.

– Neke naše atletičarke nisu doputovale u Tokiju kako bi se takmičile u štafeti 4×400 metara jer nisu imale dovoljno testova na doping – rekla je Tsimanouskaya za Reuters s aerodroma Haneda.

Trener me dodao u ekipu za štafetu bez da me pitao i ja sam o tome javno progovorila. Glavni je trener nakon toga došao k meni i rekao mi da su više instance naredile da me se ukloni.

BOO nije komentirao navode Cimanovskaje.

Atletičarka se trenutno nalazi na aerodromu Haneda, a bjeloruski novinar Tadeusz Giczan tvrdi da Cimanovskaja traži azil u Austriji.

Giczan tvrdi da su državni mediji već počeli napadati Cimanovskaju koja je u petak kritizirala vodstvo atletske ekipe Bjelorusije.

– Mediji pišu da Kriscinu Cimanovskaju, koja je javno kritizirala režim i sportske dužnosnike, iz Tokija šalju u Bjelorusiju. Naočigled su je predstavnici bjeloruske atletske reprezentacije odveli na aerodrom. Ovo liči na otmicu – napisala je na Twitteru novinarka Hana Ljubakova iz Minska.

Ljubakova je kasnije objavila video na kojem se može vidjeti da je Cimanovskaja u Zračnoj luci Haneda.

– Do aerodroma su je dopratila dva člana bjeloruske sportske delegacije. Ona je sada s policijom i volonterima. Kada su je pitali boji li se otputovati u Bjelorusiju, ona je rekla ‘da’ – dodala je Ljubakova.

Tsimanouskaya je rekla da se u aerodromu Haneda nalazi u blizini japanske policije te da je pokušala stupiti u kontakt s bjeloruskom dijasporom u Japanu kako bi mogla napustiti zračnu luku.

Japanska policija za sada nije komentirala incident.