Ostali sportovi

Dvije godine suspenzije za Adelu Čomor zbog korištenja Ephedrina

02/08/2017

Bosanskohercegovačka atletičarka Adela Čomor, članica AK „Novi grad“ iz Sarajeva suspendovana je na dvije godine zabrane takmičenja zbog pozitivnog doping testa.

U njenom uzorku za doping testiranje pronađena je zabranjena supstanca Ephedrine u koncentraciji većoj od 10 µg/ml (klasa S6. Stimulansi), čime je počinjeno kršenje člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

Uzorak je prikupljen 11. juna 2017. godine na Pojedinačnom prvenstvu BiH u atletici za seniore i seniorke 2017., a Adela Čomor je od strane Agencije za antidoping kontrolu pismeno obaviještena o rezultatima analize uzorka iz nadležne laboratorije, kao i o pravu na analizu uzorka „B“ ili odricanja od istog, u skladu sa članom 7.3 Svjetskog antidoping kodeksa.

Obzirom da se atletičarka Adela Čomor odrekla prava na analizu „B“ uzorka, Atletski savez Bosne i Hercegovine izrekao joj je mjeru zabrane takmičenja u trajanju od dvije (2) godine, a poništavaju se rezultati i plasman koje je Adela Čomor ostvarila na navedenom Pojedinačnom prvenstvu BiH.

Ephedrine je stimulans simpatičkog nervnog sistema i spada u istu grupu kao i amphetamine jer ima sličnu hemijsku strukturu. Koristi se u takmičarskim sportovima kao doping supstanca jer povećava toleranciju vježbanja ili da bi se spriječilo iscrpljenje pri dugotrajnim izvedbama.

Ephedrin i drugi stimulansi koriste se i u sportovima snage kako bi se povećala eksplozivnost i snaga pri vježbanju, te za efekte ubrzanja metabolizma i povećanja sagorijevanja masti.

Negativni efekti ephedrinea su tremor, tahikardija i povećanje krvnog pritiska. Može uzrokovati konfuzna i paranoidna stanja, halucinacije, insomniju, umjerenu euforiju, gubitak apetita, anginu pectoris i ozbiljnu srčanu aritmiju kod osjetljivih osoba ili ako se konzumira u velikim dozama.

Također, može uzrokovati mučninu, teškoće pri mokrenju i disanju. Velike količine ove supstance zajedno s naporom mogu dovesti do srčanog udara, opasnih srčanih aritmija, pa čak i do smrti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.