Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Linta: Zapad ima dvostruke standarde za protjerane Srbe

miodrag-linta

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je Srni da su protjerani Srbi u Hrvatskoj i Srbi u Federaciji BiH /FBiH/ doživjeli tragediju biblijskih razmjera, a glavni razlog zbog čega nisu ostvarili svoja prava je politika dvostrukih standarda zapadnih sila.

On je, povodom 22 godine od stradanja Srba u hrvatskoj akciji “Oluja”, rekao da su krajiški Srbi i generalno Srbi u Hrvatskoj i Srbi u FBiH protjerani sa svojih vjekovnih područja, a velika većina nije uspjela da vrati svoja oduzeta i oteta imovinska stečena prava.

Linta je naveo da se ništa nije uradilo povodom njihovih porušenih kuća, uzurpiranog i otetog poljoprivrednog i šumskog zemljišta, da dinarska devizna štednja nije vraćena, nisu isplaćene dospjele penzije, nisu riješeni problemi oko radnog staža i nakdnade štete za uništenu imovinu.

On je dodao da je mali broj ljudi uspio da vrati svoje kuće, koje su manjim dijelom obnovljene.

Linta je istakao da je i dalje dominantna matrica da su Srbi glavni krivci za oružane sukobe 1990-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije, da su oni agresori i zločinci, a da su Hrvati i Bošnjaci tobože žrtve koji su vodili nekakve oslobodilačke ratove.

“Dok god bude takva politka zapadnih sila, politika koja favoziruje bošnjačku i hrvatsku stranu, a za sve loše optužuje srpsku stranu, plašim se da protjerani Srbi neće ostvariti svoja prava”, ocijenio je Linta.

On je dodao da se plaši da će oni Srbi koji su se vratili na svoja ognjišta biti građani drugog reda i da će osnovni problem i dalje biti diskriminacija i u zakonodavstvu i ponašanju državnih i lokalnih vlasti prema njima.

Linta je ocijenio da Hrvatska ove godine apsolutno nije “sputila loptu” u vezi sa proslavom njene vojne akcije “Oluja”, te da će i ove godine najviši hrvatski zvaničici – predsjednik, premijer, predsjednik Sabora, u Kninu “ponavljati lažne teze da je Oluja tobože bila politički opavdana, etički čista, briljantno izvedena vojna operacija”.

“I dalje će se govoriti o hrvatskim žrtvama, a prećutkivati srpske žrtve. I dalje će se hrvatski zločinci slaviti kao heroji, proustaški pjevač Marko Perković Tompson će uz podršku hrvatske države pjevati pjesme koje šire mržnju, pozivaju na nasilje i govore o klanju Srba. Samo ovaj put neće biti u Kninu, nego u Slunju, na Kordunu. Suštinske razlike nema”, rekao je Linta.

On je dodao da je to i očekivano, jer instrument zapadnih sila – Haški tribunal je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču faktički amnestirao “Tuđmanovu politiku” stvaranja gotovo etnički čiste hrvatske države, bez ili sa vrlo malo Srba.

“I dalje će postojati dvostruki standardi i prema ratnim zločinima i prema žrtvama, i dalje protjerani Srbi neće moći da ostvare i vrate svoja oteta imovinska stečena i statusna i svaka druga prava”, istakao je Linta.