Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brzo klizanje

Edin Branković osvojio 16. mjesto na EP u Gdanjsku

edin-Brankovic (1)

U ukupnom poretku na Evropskom prvenstvu u konkureniji 45 brzoklizača, Branković je plasiran na 35., a Omeragić na 38. mjestu

Bosanskohercegovački reprezentativac u brzom klizanju Edin Branković osvojio je 16. mjesto na Evropksom seniorskom prvenstvu u Gdanjsku.

U utrci na 1.500 m Branković je ušao u polufinale. U osmom krugu utrke došlo je do kontakta sa ukrajinskim klizačem, koji je Edina tom prilikom odgurnuo. Sudije su suspendovale Ukrajinca, a našem takmičaru omogućili da nastupi u polufinale, jer se u trenutku kad je odgurnut nalazo na poziciji koja vodi u polufinale, što je u skladu s pravilima Međunarodne klizačke unije (ISU). U polufinalu, Banković je s vremenom 2:28.028 zauzeo 16. mjesto, što je odličan rezultat, saopćeno je iz Klizačkog saveza Bosne i Hercegovine.

Na istoj dionici nastupio je i drugi bh. predstavnik Tarik Omeragić, koji je također klizao dobro, ali nije uspio izboriti polufinale iako je s vremenom 2:22.104 za dvije sekunde popravio lični rezultat, osvojoviši na kraju 29. mjesto.

Bh. takmičari nastupili su još dvije discipline, na 500 i 1.000 m.

U utrci na 500 m Omeragić je klizao u vremenu 43.871, a Branković 44.724, što im je bilo dovoljno za 38., odnosno 41. mjesto.

Na 1.000 m Omeragić je s vremenom 1:31.578 zauzeo 41. mjesto, ali je u ovoj disciplini također popravio lični rekord za tri sekunde, dok je Branković rezultatom 1:37.256 zauzeo 43. mjesto.

U ukupnom poretku na Evropskom prvenstvu u konkureniji 45 brzoklizača, Branković je plasiran na 35., a Omeragić na 38. mjestu.

– S obzirom na ukupnu situaciju i nemogućnost adekvatnih priprema za nastup na Evropskom prvenstvu, te činjenicu da nemamo ledenu plohu u Zetri po prvi put od 1999. godine, Tarik, koji nije mogao izaći iz BiH, trenirao na betonu u Sarajevu do odlaska u Poljsku, a Edin je uspio otići na pripreme jedan kraći period, što je nedovoljno za takmičenje na ovom nivou. U takvoj situaciji Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine je zadovoljan nastupom naših reprezentativaca. Nadamo se da će u nastavku klizačke sezone za sport, ukupna situacija biti bolja, tako da ćemo moći normalno trenirati, a samim tim će i rezultati biti sve bolji i bolji – navodi se u saopćenju.