Ostali sportovi

više od 500 učesnika

Emir Hastor pobjednik druge Međunarodne trke prijateljstva Goražde 5 K

19/06/2022

Prvakinja u ženskoj konkurenciji je Edina Harbinja iz Sarajeva, članica grupe “Trčanje i to”, druga je Meldina Osmanović “Capital Riners”, dok je trećeplasirana Naida Đugum iz AK “Bosna” Sarajevo

Goraždanski maratonac Emir Hastor ovjerio je prošlogodišnju titulu, pobjedivši i na drugoj Međunarodnoj trci prijateljstva Goražde 5 K koja je u organizaciji Atletskog kluba održana danas u tom gradu.

Drugo mjesto osvojio je Berin Mušanović član Atletskog kluba “Bosna” iz Sarajeva, dok je treći na cilj stigao Kerim Saračević iz AK Vlasenica.

– Zadovoljan sam jer sam ispunio obećanje i zlatna medalja, pa ovaj put i pehar, ostali su u Goraždu, jer sam obećao da ću se zalagati 200 posto da osvojim prvo mjesto. Kao i prošle godine, i ovaj put sam imao nenormalnu tremu jer nije jednostavno trčati pred domaćom publikom i mimo toga pripremati ovu manifestaciju. Nadam se da su svi učesnici zadovoljni i da smo pokazali kako jedan mali grad i kanton može organizovati jedan ovakav događaj – kazao je Hastor.

Prvakinja u ženskoj konkurenciji je Edina Harbinja iz Sarajeva, članica grupe “Trčanje i to”, druga je Meldina Osmanović “Capital Riners”, dok je trećeplasirana Naida Đugum iz AK “Bosna” Sarajevo.

– Utisci su super, atmosfera je bila predivna i svi su nas dočekali raširenih ruku, priredivši nam veliku dobrodošlicu u Goražde, uz navijanje. Rijetko je u BiH doživjeti takvu atmosferu, obično su ljudi ljuti što se zatvara saobraćaj. Malo je bilo vruće, a srećom povjetarac sa Drine nam je olakšao i nije bilo tako strašno. Ovakve manifestacije su jako bitne za promociju zdravih stilova života – kazala je pobjednica u ženskoj konkurenciji Edina Harbinja.

Druga Međunarodna trka prijateljstva Goražde 5K okupila je više od 500 učesnika različitih uzrasta, a u glavnoj trci učestvovalo je 300 takmičara iz sedam zemalja: Švicarske, Austrije, Amerike, Poljske, Slovačke, Srbije, i raznih krajeva BiH.

Posebnu draž manifestaciji dale su utrke djece u kojima je učestvovalo više od 250 dječaka i djevojčica iz deset gradova BiH, koji su se takmičili u 12 kategorija. Organizirane su utrke od cicibana na 50 metara do ostalih kategorija gdje je najduža bila 300 metara. Uz najuspješnije, svi učesnici su dobili i učesničke medalje, a sa svu djecu obezbijeđeni su i slatki pokloni.

Medalje i pehari dodjeljeni su i za najuspješnije Goraždane i Goraždanke na utrci 5 K, a u ženskoj konkurenciji to je Aida Hastor, dok je u muškoj najbrži bio Ajdin Kanlić.

Pored najuspješnijih takmičara, Atletski klub poseban poklon dodjelio je Zlatanu Alagiću iz Bihaća, članu grupe “Trčanje i to” koji uprkos invaliditetu redovno učestvuje na utrkama ovog tipa širom BiH.

U Atletskom klubu Goražde ponosni su na organizaciju ove jedinstvene manifestacije koja promoviše kraljicu sportova, zdrave stilove života, ali i prijateljstvo među ljudima.

– Smatramo da je ova manifestacija veoma bitna za naš grad i drago nam je da smo nastavili ovu lijepu tradiciju započetu prošle godine, s obzirom da je ovo jedinstvena manifestacija u kojoj je omogućeno učešće građana svih uzrasta, od najmlađih do najstarijih. Veoma smo ponosni i sretni što smo danas bili domaćini velikom broju učesnika, naših prijatelja, vrhunskih i profesionalnih atletičara, tako da je vladala jedna dobra i zdrava konkurencija i sve je proteklo u najboljem redu – kazao je predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman.

Uz ministricu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Biljanu Begović te gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića koji su i generalni pokrovitelji ovog sportskog događaja, medalje i pehare najuspješnijima danas su između ostalih uručili predsjednik Sportskog društva Goražde Kasim Kamenica i bh. olimpijac i trener AK “Bosna” Islam Đugum.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.