Enid Tahirović: Pred nama je nemoguća misija da spasimo Bosnu

enid tahirovic

Enid Tahirović, nekadašnji sjajni rukometni golman i još nekoliko bivših igrača RK Bosna Sarajevo pokušaće u narednih sedam dana spasiti klub od propadanja. Kako Tahirović, koji je imenovan za novog predsjednika Skupštine, kaže sa Anadolu Agency prihvatili su se nemoguće misije.

Naime, rukovodstvo Bosne u kojem su bili predsjednik Ranko Čović i potpredsjednik Mirza Gradišić nisu uspjeli na vrijeme pokrenuti proceduru za registraciju igrača koji su dovedeni u prelaznom roku.

Sarajevska Bosna je najuspješniji poslijeratni bh. rukometni kolektiv

“Iskreno, teško ćemo moći nešto napaviti. Formirana je radna grupa na čijem je čelu Zuhdija Korkarić. Od igrača koji imaju pravo nastupa za Bosnu, samo njih pet ili šest želi igrati. Ljudi koji su vodili klub u proteklom periodu dosta su kasno reagovali. Imao sam samo jedno pitanje za njih: Zašto danas, a ne prije mjesec dana? Da su reagovali kada je trebalo, sada se Bosna ne bi našla u ovakvoj situaciji. Ako se desi da klub ne bude imao dovoljno igrača za Premijer ligu BiH slijedi ispadanje u niži rang takmičenja i trogodišnja zabrana povratka u viši. To bi bilo zaista tužno, ali je u ovom trenutku realna opcija”, kaže Tahirović.

Funkcije predsjednika Skupštine prihvatio se, iako sumnja da će se išta moći napraviti, jer Premijer liga kreće 12. septembra. Do tada Bosna mora pronaći igrače koji će odigrati polusezonu, pa da se tokom zime nešto pokuša promijeniti na bolje.

“Ne znam zaista kako će Korkarić i njegovi saradnici riješiti problem igračkog kadra. Pokušaće nagovoriti i bivše i sadašnje igrače koji imaju pravo nastupa za Bosnu da odigaju polusezonu. Ako u narednih tri ili četiri dana ne uspiju nešto uraditi onda klub čeka jako težak period. Uvijek sam u životu bio optimista, ali ovoga puta ne vidim način kako se u tako kratkom roku može spasiti Bosna”, zaključio je Tahirović.

Sarajevska Bosna je najuspješniji poslijeratni bh. rukometni kolektiv. U svojim vitrinama ima sedam naslova šampiona BiH i pet pehara pobjednika Kupa. Na evropskoj sceni najveći uspjeh je polufinale Kupa kupova iz sezone 2006/07, te osmina finala Lige šampiona u sezoni 2010/11.