Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žena pronašla poskoka u dnevnom boravku

poskok111
Za vrijeme ljetnih mjeseci nije neuobičajena pojava zmija koje se mogu vidjeti i u blizini kuća. Mnogima, pak, nije svejedno, pogotovo kada ugledaju najveću otrovnicu ovih prostora – poskoka. To se dogodilo Zemki Mulalić iz mjesta Brijesnica Mala, između Gračanice i Doboja.Naime, Mulalić se šokirala kada je u jutarnjim satima u svojoj kući ugledala ovu otrovnicu.

Poskok dužine veće od 60 cm u kuću je vjerovatno ušao u večernjim satima 27. avgusta jer ga je Zemka primijetila tek ujutro, odnosno dan kasnije, a kuća je čitavu noć bila zaključana, piše Tuzlanski.ba.
Kako je kazala ovom portalu, ovo nije prvi put da je ugledala zmiju otrovnicu u blizini svoje kuće, ali se prvi put dogodilo da se zmija uvukla unutra i prenoćila.

Stručnjaci ističu da su zmije hladnokrvne životinje i da je pri ovako visokim temperaturama njihova aktivnost pojačana. Kako nam je kazao mostarski veterinar Dinko Boras, njihovo kretanje vani ovisi o vanjskoj temperaturi zraka, a ne o godišnjem dobu. Tako da ako se nastavi toplije vrijeme kroz septembar pa i oktobar, nije isključeno da ćemo ih još skoro viđati.

– Kako su hladnokrvne životinje, one izlaze na sunce i griju se. A opet ako je previše vruće, onda su neaktivne previše, osim navečer, kazao nam je Boras.
– Kako se smanjuje broj stanovnika na selu, one se nalaze u blizini smetljišta, pa ih ljudi i ne viđaju, kazao nam je.

Dodao je kako ima godina kada im se povećava broj, ali to znači da je smanjen broj njihovih neprijatelja, poput orlova. Stručnjaci savjetuju da posebno treba obratiti pozornost na odlaganje otpadnih materija, održavanje voćnjaka i košenje travnjaka gdje se one mogu razmnožavati. Kažimo i to kako su nakon hibernacije zmije posebno opasne, odnosno otrov je tada najintenzivniji što je većinom u proljeće iako susret s njima uvijek predstavlja opasnost.