Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Eurobasket: Španija novi prvak Starog kontinenta!

spanija eurobasket

Španija u finalnom susretu Eurobasketa igranog u Lilleu nije imala problema s Litvanijom.

Predvođeni fantastičnim Gasolom Španci su ostvarili trijumf rezultatom 80:63 i tako osvojili naslov prvaka Starog kontinenta.

Da će voditi glavnu riječu u velikom finalu, Španci su potvrdili već tokom prve četvrtine u kojoj su Litvaniji dozvolili tek osam poena naspram njihovih 19. U drugom periodu Litvanija je ipak zaigrala bolje, proradio je šut, ali je rezultat na pauzi između dva poluvremena glasio 41:33 u korist Španije.

Treća četvrtina ponovo je protekla u potpunoj dominaciji Španije koja je briljantnom igrom Litvaniji dozvolila tek 10 koševa. Na drugoj strani tim Sergia Scariola postigao je 19 poena, pa je pitanje pobjednika praktično riješeno i prije posljednje četvrtine.

Litvanija je u završnici bila bolja, ali to za nešto više nije bilo dovoljno. Španija je tako proslavila još jedan naslov prvaka Evrope, iako je javnost od starta Eurobasketa veće šanse davala Francuskoj i Srbiji.

Sa 25 poena i 11 skokova Španiju je do zlata vodio sjajni Gasol. Llul je postigao 12, a Fernandez 11 poena. Seibutis i Kalnietis s po 13 poena bili su najbolji u timu Litvanije.

Rezultat finala Eurobasketa:

Španija – Litvanija 80:63

kosarka spanija litvanija eurobasket 2015 eurobasket 2015