Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Europski prvaci samo čudom mogu na SP, isto kao i Hrvati

bogdanovic
FOTO: Fiba

Slovenija je sinoć doživjela novi poraz i to protiv Turske na domaćem terenu 77:86.

Slovenci ove kvalifikacije igraju u dosta oslabljenom sastavu, Dragić se nakon EuroBasketa oprostio od igranja za reprezentaciju, a najbolji mladi košarkaš Europe, Luka Dončić, nije došao na okupljanje zbog prilagodbe na NBA ligu.

Slovenija ima omjer 2-6, teoretske šanse za prolaz na Svjetsko prvenstvo u Kinu ipak postoje, no one su, kao i one hrvatske reprezentacije, vrlo male.

U grupi prva je Španija (7-1), Turska (6-2) je druga, Latvija (5-3) je na trećem mjestu, a iza su Crna Gora, Ukrajina (4-4) i Slovenija (2-6).

Hrvatska je u sinoćnjem gostovanju Poljskoj, kao i protiv Litvanije, izgledala bezidejno u napadu, ali su ipak na poluvrijeme otišli sa pet razlike prednosti.

Ipak, u drugom poluvremenu, Poljska je sjajnom timskom odbranom i šutevima za tri poena Waczynskog i Slaughtera preokrenula rezultat i Hrvate ostavila sa samo teoretskim šansama za odlazak u Kinu.

Litva u ovoj grupi ima 8 pobjeda u 8 mečeva, Italija je na 6:2, Poljska i Mađarska na 4:4, dok Hrvati i Nizozemska imaju omjer 3:5.

Sljedeće utakmice igraju se u novembru, gdje Hrvatska neće moći računati na svoje najveće NBA zvijezde Bogdanovića i Šarića.