Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ep u rukometu

Farani ipak nisu uspjeli napraviti senzaciju

poljska farska ostrva
FOTO: ehfeuro.eurohandball.com

Najbolji igrač utakmice bio je Elias Ellefsen a Skipagutu, srednji vanjski Farskih otoka, koji je zabio devet i asistirao za pet pogodaka

Poljska je pobijedila Farske otoke 32:28 u posljednjem, trećem kolu grupe D rukometnog Evropskog prvenstva koje se održava u Njemačkoj. Reprezentacija iz zemlje s 50.000 stanovnika trebala je pobjedu nad Poljacima i poraz Norveške od Slovenije, nakon čega bi se o drugoplasiranom u grupi odlučivala gol-razlika.

Međutim, to se nije dogodilo. Poljaci su slavili s četiri gola razlike, došli do prva dva boda i Evropsko prvenstvo okončali na trećem mjestu u grupi. Farski Otoci su posljednji s jednim bodom osvojenim u senzacionalnom remiju s Norveškom.

Slovenija i Norveška ići će u drugu fazu turnira, a o tome koliko će bodova tamo prenijeti odlučit će u međusobnom susretu u 20:30.

Najbolji igrač utakmice bio je Elias Ellefsen a Skipagutu, srednji vanjski Farskih otoka, koji je zabio devet i asistirao za pet pogodaka. Suigrač Hakun West av Teigum postigao je deset golova, od kojih je osam zabio iz sedmeraca. Szymon Sicko bio je najbolji strijelac Poljaka s deset golova, a Kamil Syprzak ga je pratio s devet.

Bez obzira na rezultate, sama pojava Farskih otoka na velikom takmičenju iznenadila je mnoge jer se radi o naciji od 50 hiljada ljudi koja zapravo i nije samostalna država, nego pokrajina s visokim stepenom autonomije u sastavu Danske. Farski otoci su ujedno i najmanja zemlja po broju stanovnika koja se kvalificirala na neko evropsko prvenstvo u ekipnom sportu.