legenda sporta

Federer se oprostio od tenisa, i Nadal je zaplakao s njim

federer-nadal

Dok se na videozidu vrtio film njegove karijere, Federer nikako nije mogao zadržati suze, a kraj njega je suzu pustio čak i Nadal

Roger Federer, švicarski teniser i jedan od najboljih igrača u historiji tenisa, odigrao je posljednji meč u karijeri. Odigrao ga je u paru s najvećim rivalom Rafaelom Nadalom te se oprostio porazom od Jacka Socka i Francesa Tiafoea 4:6, 7:6, 11:9 na Laver Cupu u Londonu.

Federer i Nadal imali su meč-loptu u trećem setu, ali to je puno manje važno od činjenice da je dvadeseterostruki osvajač Grand Slama završio veličanstvenu karijeru.

Federer se suzdržavao dok je davao intervju na terenu, ali je pukao kad je spomenuo suprugu Miru i briznuo u plač. Dok se na videozidu vrtio film njegove karijere, Federer nikako nije mogao zadržati suze, a kraj njega je suzu pustio čak i Nadal.

Švicarski teniser u karijeri je osvojio ukupno 103 turnira u singlu, od toga 20 Grand Slamova, 28 Masters 1000 turnira te šest ATP finala. Po broju osvojenih Grand Slam turnira treći je teniser u historiji, iza Rafaela Nadala (22) i Novaka Đokovića (21).

Jedini je u historiji osvojio US Open pet puta zaredom (od 2004. do 2008. godine), a drži i rekord od ukupno 71 osvojenog turnira na tvrdim podlogama. Osam puta je osvojio Wimbledon, šest puta Australian Open, pet puta US Open i jednom Roland Garros.