Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ratni zločini

Stotine tijela ekshumirano u Izjumu: “Konopci na vratu, vezane ruke, rane od opekotina…”

izjum-ukrajina
Foto: Oleg Sinjehubov

Otkriće mjesta masovne grobnice i dokaza o mučenju u Izjumu nekoliko dana nakon što je grad preuzet od ruskih snaga tokom uspješne ukrajinske ofanzive početkom septembra šokiralo je Ukrajince i međunarodnu zajednicu

Šef regionalne vojne uprave u ukrajinskoj regiji Harkiv, Oleh Sinjehubov, kaže da je 436 tijela, uključujući 30 sa tragovima mučenja, ekshumirano iz masovne grobnice u blizini istočnog grada Izjuma koji je preuzet od ruskih snaga početkom septembra.

Sjnjehubov je 23. septembra rekao da većina tijela ima znakove nasilne smrti, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

“Neka tijela imaju konopce na vratu, vezane ruke, slomljene udove i rane od opekotina. Nekolicini muškaraca su odsječene genitalije. Sve to ukazuje na torturu kojoj su okupatori podvrgli stanovnike Izjuma. Većina tijela su civili, 21 je vojno osoblje”, napisao je Sinjehubov na Telegramu.

Sinjehubov je takođe rekao da su još najmanje tri masovne grobnice pronađene u Izjumu, te još više u regiji Harkiva gdje su u toku operacije razminiranja.

Otkriće mjesta masovne grobnice i dokaza o mučenju u Izjumu nekoliko dana nakon što je grad preuzet od ruskih snaga tokom uspješne ukrajinske ofanzive početkom septembra šokiralo je Ukrajince i međunarodnu zajednicu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je to dokazom ratnih zločina.