Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Ostali sportovi

FIBA izbacuje Hrvatsku i Srbiju sa SP-a?

19/06/2015

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) nije zadovoljna reorganizacijom postojeće regionalne ABA lige i mogla bi izbaciti reprezentacije Hrvatske i Srbije s nadolazećeg Svjetskog prvenstva igrača do 19 godina, prenosi internet portal Eurohoops.net pozivajući se na neimenovani izvor.

[pull_quote_right]Moguće sankcije uključuju uskraćivanje nastupa na svim takmičenjima pod ingerencijom FIBA-e[/pull_quote_right]

Spomenuto Svjetsko prvenstvo počinje za sedam dana na Kreti.

Čelnici ABA lige, predstavnici nacionalnih saveza i klubova u utorak su se sastali u Zagrebu, gdje je vlasništvo nad ligom formalno prebačeno na saveze i klubove, ali kompanija Sidro i dalje je ostala nadležna za vođenje takmičenja. Je li to trn u oku članovima FIBA-ina Izvršnog odbora ili pod svaku cijenu žele ponovno preuzeti kontrolu nad svim klupskim takmičenjima u Evropi, tek treba vidjeti.

Prema saznanjima spomenutog portala specijaliziranog za košarku, FIBA i dalje neće priznati ABA ligu u ovakvom formatu, što bi automatski za posljedicu moglo imati sankcije prema nacionalnim savezima iz kojih dolaze klubovi koji se u takvoj ligi takmiče.

Moguće sankcije uključuju uskraćivanje nastupa na svim takmičenjima pod ingerencijom FIBA-e, kao i domaćinstvo takmičenja pod okriljem Svjetske košarkaške federacije i svih njenih ogranaka. Tako je u najcrnijem scenariju moguće i da FIBA Europe Zagrebu oduzme domaćinstvo grupe na nadolazećem, Eurobasketu u septembru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.